Guvernul sustine conversia in lei a creditelor imobiliare

Foto: ddpavumba/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: ddpavumba/ FreeDigitalPhotos.net

Guvernul propune un program de stat pentru ajutarea clientilor cu credite imobiliare in valuta. Schema este similara cu programul Prima Casa si presupune conversia creditelor la un curs cu 15% sub piata.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a lansat in dezbatere publica un program de stat pentru clientii cu credite in valuta. Acestia ar urma sa isi converteasca imprumutul din valuta in lei, in conditii favorabile.

Conform programului, conversia se va face la cursul pietei, dupa care se va aplica o scutire de datorie de 15%. Este un alt fel de a spune ca se va face o conversie la un curs cu 15% sub cel de piata.

De exemplu, daca acum francul elvetian este cotat la 4,15 lei, aplicarea discountului ar echivala cu o conversie la un curs de numai 3,5 lei.

Cine poate participa in program?

De acest program ar urma sa beneficieze toti clientii cu credite in valuta (euro, dolari, franci, yeni), daca se indeplinesc urmatoarele conditii:

  • leul s-a depreciat fata de valuta creditului cu mai mult 50% (comparativ cu data obtinerii creditului);
  • imprumutul a fost acordat pentru cumpararea sau constructia unei case in vederea satisfacerii nevoilor de locuit;
  • creditul nu inregistreaza restante mai mari de 60 zile (la data in care banca verifica situatia de la Biroul de Credit);
  • valoarea creditului nu trece de 300.000 lei (dupa conversia cu discount).

 

Creditul se va converti in lei, rata dobanzii urmand sa fie ajustata dupa indicele Robor la 6 luni. Marja de dobanda nu va putea fi mai mare decat cea stabilita in contractul de credit.

Ca si la programul Prima Casa, statul va garanta imprumutul in proportie de 50%, iar casa nu va putea fi vanduta pentru o perioada de minim 5 ani.

Suplimentar, clientul va achita o prima de garantare, ce va cuprinde:

  • comisionul de garantare catre FNGCIMM, pentru activitatea de administrare a garantiilor de stat;
  • comisionul de risc, din care statul isi va acoperi cheltuielile cu garantiile platite, in cazul creditelor ce se vor dovedi neperformante.

 

Programul este conceput sa aiba o durata de 1 an. Guvernul va aloca un buget de 1 miliard lei pentru emiterea de garantii de stat.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult