Guvernul, principalul vinovat pentru amanarea falimentului personal

Dan Suciu, purtatorul de cuvant al guvernului
Dan Suciu, purtatorul de cuvant al guvernului

Guvernul acuza ANPC pentru faptul ca a fost nevoit sa amane cu 1 an legea falimentului personal. In realitate, guvernul este principalul vinovat pentru aceasta situatie, deoarece nu a aprobat normele metodologice.

Legea privind insolventa persoanelor fizice a fost publicata pe 26 iunie 2015 si urma sa intre in vigoare in 6 luni.

Intre timp, impunea o serie de pasi pregatitori pentru aplicarea acesteia:

  • in termen de 2 luni, guvernul trebuia sa aprobe normele metodologice de aplicare a legii prin hotarare de guvern;
  • in termen de 3 luni trebuia sa se constituie comisia de insolventa la nivel central si comisiile teritoriale;
  • in termen de 3 luni, corpurile profesionale organizeaza curicula si metodologia comuna pentru cursurile de pregatire, iar in termen de 5 luni, trimit comisiei de insolventa lista membrilor admisi pentru includere in Lista administratorilor si lichidatorilor;
  • in termen de 6 luni se constituie sectiunea “Debitori – persoane fizice cu obligatii ce nu decurg din exploatarea unei intreprinderi”, in cadrul Buletinului procedurilor de insolventa.

Guvernul da vina pe ANPC

Asa cum se poate observa, primul pas pentru aplicarea legii este ca guvernul sa adopte normele metodologice. Nici guvernul Ponta si nici guvernul Ciolos nu au facut nimic in acest sens.

Intrebat de jurnalisti cine este vinovat pentru aceasta amanare, purtatorul de cuvant al guvernului, Dan Suciu a negat ca guvernul ar fi de vina. Mai mult, a aruncat indirect vina pe ANPC.

“Cred ca raspunsul este evident … tine de activitatea ANPC, pentru ca ANPC-ul este principalul implementator, o institutie aflata in subordinea Ministerului Economiei, institutie aflata in subordinea guvernului”, spune Dan Suciu.

El spune ca toti pasii care trebuiau facuti tinea de numirea comisiei de insolventa. “Daca nu s-a facut pasul legat de comisie, nu pot urma nici ceilalti pasi”, sustine Suciu.

ANPC nu putea face nimic fara normele de aplicare a legii

Ceea ce omite sa spuna purtatorul de cuvant al guvernului este ca art. 44 alin, 2 din lege prevede ca membrii comisiei de insolventa se desemneaza conform conditiilor impuse de normele metodologice, aprobate de hotarare de guvern.

Prin urmare, Comisia nu are cum sa se infiinteze fara normele metodologice. Iar primul pas pentru aplicarea legii il reprezinta aceste norme, pe care guvernul trebuie sa le aprobe.

Perioada de implementare s-a dublat

Dincolo de acest aspect, guvernul Ciolos a amanat aplicarea legii cu un an, mai multe decat era necesar. Legea impunea ca toti pasii de implementare sa fie parcusi in 6 luni.

Tinand cont ca legea se aplica cu intarziere, acesti pasi trebuiau grabiti, si nu incetinti asa cum face guvernul Ciolos.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult