Grecia este din nou la ananghie

grecia parlament

Grecia trebuie sa convinga finantatorii internationali sa elibereze o noua transa de imprumut, ca sa nu intre in incapacitate de plata. Creditorii cer noi masuri de austeritate, iar deponentii sunt in alerta.

Pe 30 iunie 2015, Grecia trebuie are de plata 1,6 miliarde euro in contul datoriei de stat. Cum nu are banii necesari, singura speranta este eliberarea unei noi transe din imprumutul agreat cu creditorii internationali: FMI, Banca Centrala Europeana si statele membre ale zonei euro.

Daca guvernul elen ar fi aplicat planul asumat la semnarea acordului, o transa de 7,2 miliarde euro ar fi fost eliberata inca din februarie 2015. Acum grecii poate negocieri pe ultima suta de metri pentru a primi acesti bani.

Creditorii cer insa ca guvernul sa isi asume noi reforme, in ceea ce priveste pensiile de stat, taxa de valoarea adaugata si surplusul bugetar.

Guvernul de la Atena ezita sa puna in aplicare noi masuri de austeritate, pe motiv ca ar creste inechitatea sociala si ar adanci recesiunea. Actualul guvern a castigat ultimele alegeri cu promisiuni ca va stopa masurile de austeritate, iar acum incearca sa se tina de cuvant.

Ce s-ar intampla daca Grecia iese din zona euro?

Neplata datoriei scadente de catre Grecia ar conduce la iesirea acesteia din zona euro. Guvernul elen mizeaza insa ca statele din zone euro nu vor permite acest lucru, deoarece consecintele ar fi cu bataie lunga.

Spania si Italia au la randul lor probleme cu datoria publica, iar aceste state au o importanta mult mai mare in economia zonei euro. Daca Grecia ar iesi din zona euro, randamentul cerut de investitori s-ar putea majora simtitor pentru Spania si Italia.  Refinantarea datoriei interne ar pune serios la incercare bugetele acestor tari, riscul unui default nefiind exclus. Intr-un astfel de scenariu, moneda unica ar putea chiar disparea.

Nu este prima oara cand Grecia a ajuns in aceasta situatie, dar de fiecare data, creditorii internationali au cedat. Oficialii de la Atena mizeaza si acum pe acelasi atu.

Intre timp, deponentii si-au pierdut rabdarea si au retras sume masive de bani din banci. Conform BBC, presedintele National Bank of Greece, Louka Katseli spune ca bancile nu sunt inca in pragul de a ramane fara bani, dar in absenta unui acord cu FMI si Banca Centrala Europeana, problema va deveni severa.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult