Cum te poti retrage din Pilonul II?

Participantii se pot retrage din sistemul pensiilor private obligatorii, dupa 5 ani de la adererea la fond. Banii vor fi virati in contul pensiei de stat. Expertul Banilor iti arata procedura de transfer.

Foto: Stuart Miles/ FreeDigitalPhotos.net

Pilonul II de pensii private a fost conceput ca unul obligatoriu pentru persoanele cu varsta de pana la 35 ani. Optional, persoanele de pana la 45 ani aveau posibilitatea sa adere la un fond de pensie privata.

Conditii pentru retragerea din Pilonul II

Initial, singura modalitate de retragere a sumelor acumulate era in momentul pensionarii. La sfarsitul lui 2018, legislatia a fost modificata astfel incat participantii se pot retrage din Pilonul II, in baza unei cereri individuale.

Singura conditie impusa este ca cererea sa fie efectuata dupa minim 5 ani de la aderarea la fond.

Cererea de retragere trebuie depusa la administrator, care va informa apoi casa de pensii pentru actualizarea registrelor de evidenta, consemnand retragerea participantului de la fond.

In 30 zile de la primirea raportului de la casa de pensii, administratorul va informa participantul cu privire la modul de solutionare a cererii sale.

Ce efecte are retragerea din Pilonul II?

Cererea de retragere are ca efect transferul sumelor acumulate catre bugetul de stat, in contul pensiei de stat.

Participantii care aleg aceasta optiune vor beneficia in momentul pensionarii, doar de pensia de stat.

Totodata, pensia de stat nu va mai suferi ajustari, ca urmare a contributiilor platite la Pilonul II. Pe perioada cat a fost participant la fondul de pensii, o parte din contributia catre pensia de stat a fost redirectionata catre pensia privata. Acest lucru are ca efect reducerea pensiei de stat, proportional cu contributiile redirectionate catre Pilonul II. Prin retragerea din Pilonul II, aceste ajustari ar urma sa fie compensate.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult