Cum retragi pensia: plata unica sau in transe?

Plata pensiei private in transe este mult mai avantajoasa pentru participanti, deoarece poate conduce la reducerea impozitelor datorate statului.

In prezent, nu exista o lege care sa stabileasca modul de plata a rentelor viagere, astfel ca singura solutie de plata a pensiei este sa primesti suma acumulata la fondul de pensie.

Poti opta intre a incasa toata suma intr-o singura transa sau sa incasezi suma in transe lunare, pe o perioada de maxim 5 ani.

Optiunea de a incasa suma intr-o singura transa pare mult mai atractiva la prima vedere. Primesti o suma importanta de bani, cu care iti realiza diverse proiecte.

In luarea deciziei, trebuie avut in vedere efectul impozitarii. Veniturile din pensii sunt impozitate lunar. In fiecare luna, beneficiezi de o deducere fiscala la calculul impozitul pe venit si la calculul contributiilor de sanatate.

Daca incasezi toata suma intr-o singura transa, vei beneficia doar o singura data de aceste deduceri. Daca incasezi banii in mai multe transe, deducerile se vor aplica in fiecare luna, astfel ca vei plati impozite mai mici.

Pentru a te ajuta sa iei o decizie cat mai buna, ExpertulBanilor.ro iti pune la dispozitie calculatorul Plata Pensiei Facultative, care te ajuta sa vezi impactul impozitului, in functie de modalitatea de plata aleasa.