Comisioanele fondului de pensie privata

Clientii platesc periodic comisioane importante catre administratorii fondurilor de pensii. Este important sa alegi un fond de pensii private cu comisioane cat mai mici, deoarece in acest fel, se acumuleaza mai multi bani in contul personal.

E bine de stiut ca exista diferente intre comisioanele platite la fondurile de pensii obligatorii si cele retinute de fondurile de pensii facultative.

La fondurile de pensii obligatorii (Pilon II), exista doar 2 comisioane:

  • comisionul din contributie, care este plafonat prin lege la 1% (din 2019). Acest comision se aplica la fiecare contributie platita de clienti. De exemplu, daca se vireaza 100 de lei la fondul de pensie, administratorul retine 1 leu. Doar diferenta de bani (99 lei) este investita la fond si se transforma in unitati de fond;
  • comisionul de administrare, care este plafonat prin lege la 0,84% pe an, in functie de performanta fondului:
    • 0,24% pe an daca randamentul este sub rata inflatiei;
    • 0,36% pe an daca randamentul depaseste rata inflatiei cu pana la 1 punct procentual;
    • 0,48% pe an daca randamentul depaseste rata inflatiei cu pana la 2 puncte procentuale;
    • 0,6% pe an daca randamentul depaseste rata inflatiei cu pana la 3 puncte procentuale;
    • 0,72% pe an daca randamentul depaseste rata inflatiei cu pana la 4 puncte procentuale pe an;
    • 0,84% pe an daca randamentul depaseste rata inflatiei cu peste 4 puncte procentuale pe an.

Acest comision se calculeaza din sumele totale acumulate de client la fondul de pensie. Astfel, chiar daca pocentual, comisionul pare mic, baza de calcul va deveni in timp extrem de mare. Acest tip de comision va reprezenta cel mai mare cost pentru client.

 

Ambele comisioane reduc sumele acumulate de client la fondul de pensie si, indirect, pensia privata pe care o va incasa. Din acest motiv, este important ca sa se alega un fond de pensie cu comisioane cat mai mici.

Si fondurile de pensii private facultative (Pilon III) practica cele 2 tipuri de comisioane. Plafonul maxim admis de lege este insa mult mai ridicat, motiv pentru care aceste fonduri sunt mult mai costisitoare pentru clienti:

  • comisionul din contributie este limitat la 5%;
  • comisionul din activul net poate ajunge sume enorme, pana la 2,4% pe an!

ExpertulBanilor.ro te ajuta sa compari comisioanele fondurilor de pensii mai usor, cu ajutorul unor indicatori de cost: rata costurilor si reducerea de randament, in sectiunea Pensii private.

Comisioane
Pentru a afla nivelul exact al comisioanelor, mergi in sectiunea Comparatii pensii private. Expertul Banilor prezinta lista comisioanelor practicate de fiecare fond, dar si indicatori globali pentru a compara corect aceste comisioane.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult