Germania a interzis comisionul de analiza dosar la credite

curtea federala germaniaComisionul de analiza dosar este considerat clauza abuziva de catre curtea suprema din Germania si drept urmare, bancile urmeaza sa inapoieze clientilor toate comisioanele incasate din 2011 si pana in prezent.

In mai 2014, curtea suprema a Germaniei a hotarat ca introducerea unor comisioane de analiza dosar la creditele de consum in contractele preformulate este ilegala. Consumatorii nu sunt obligati sa achite aceste comisioane si au dreptul sa isi recupereze sumele platite.

Motivatia Curtii a fost ca acest comision nu este legat de furnizarea unui anumit serviciu catre consumator, ci este pur si simplu o activitate desfasurata de banca in propriile interese de afaceri. Bancile isi pot recupera aceste costuri doar prin intermediul dobanzii incasate pe durata contractului.

La noi, comisionul de risc a fost eliminat cu aceeasi motivatie

Asa cum se poate usor observa, aceasta motivatie este similara cu cea data de instantele de judecata din Romania atunci cand au scos in afara legii comisionul de risc sau cel pentru rezerva minima obligatorie.

Avand in vedere acest lucru, nu este exclus ca si la noi sa asistam in viitor la procese pentru eliminarea comisioanelor de analiza dosar si de ce nu chiar a comisioanelor de administare (pentru care, de asemenea, bancile nu presteaza un anumit serviciu clientilor)!

Asa cum se intampla acum la noi, si in Germania, instantele de judecata nu dadeau anterior aceeasi sentinta pentru speta “comisionului de analiza”. Decizia curtii supreme a reusit sa puna capat acestei situatii incerte, oferind tuturor consumatorilor posibilitatea de a nu mai suporta aceasta clauza abuziva.

Autoritatea de supraveghere ajuta clientii sa isi recupereze banii

Singura incertitudine ramasa este perioada pentru care comisioanele sunt returnabile consumatorilor, informeaza autoritatea de supraveghere financiara din Germania (BaFin).

Conform Codului Civil din Germania, se aplica o perioada de 3 ani, care expira abia la sfarsitul anului calendaristic. Acest lucru inseamna ca bancile trebuie sa restituie acum comisioanele incasate incepand cu 1 ianuarie 2011.

Pe de alta parte, asociatiile de consumatori sustin ca orice comision platit in ultimii 10 ani trebui dat inapoi de catre banci, conform unor decizii anterioare ale curtii supreme de justitie.

Spre deosebire de modul in care BNR se comporta in Romania (care urmareste sa apere bancile atunci cand obtin venituri prin clauze abuzive), in Germania, BaFin recomanda clientilor sa trimita fiecare catre propria banca o solicitare de restituire a comisioanelor, citand decizia curtii federale. Iar in cazul in care banca refuza solicitarea, BaFin indruma clientii sa apeleze la asociatiile de consumatori sau la avocati!

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult