Cine garanteaza depozitele bancare?

Majoritatea depozitelor oferite de bancile de la noi sunt garantate de Fondul de Garantare al Depozitelor in Sistem Bancar, insa sunt cateva banci care au depozitele garantate in strainatate.

Avand in vedere ca plafonul de garantare este foarte mare, poti fi tentat sa depui banii la banca ce iti ofera cele mai mari dobanzi, in limita a 100.00 euro. Inainte sa iei o astfel de decizie, verifica totusi cine garanteaza depozitele bancii.

In functie de forma juridica a bancii, depozitele pot fi garantate in tara sau in strainatate.

Majoritatea bancilor functioneaza ca institutii cu sediul in Romania, astfel ca depozitelor sunt garantate de statul roman, prin intermediul Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.

Legislatia bancara permite insa unor banci cu sediul in alte state membre ale UE sa deschida sucursale in Romania, fara sa aiba sediul aici. In aceste cazuri, depozitele sunt garantate in tara de origine a bancii.

Cel mai cunoscut exemplu este ING Bank, care are in Romania statut de sucursala. Depozitele sale sunt garantate in Olanda, astfel ca deponentii bancii din Romania sunt asigurati de statul olandez.

Nu intdeauna tara de unde provine banca este una stabila din punct de vedere financiar. Cazul Bank of Cyprus ar trebui sa fie un avertisment pentru toti deponentii. Statul cipriot s-a razgandit la un moment dat si nu a mai vrut sa garanteze depozitele integral. Fara interventia BNR, deponentii romanii riscau sa isi piarda banii.

De aceea, este important sa cunosti unde sunt garantate depozitele tale, inainte de a depune banii. Expertul Banilor te ajuta sa afli aceste informatii in sectiunea Comparatii Depozite.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult