Garantarea depozitelor este ignorata in Bulgaria. Depozitele TBI sunt garantate acolo!

Banca Nationala a Bulgariei
Banca Nationala a Bulgariei

Deponentii din Bulgaria asteapta de luni bune sa aiba acces la banii din depozite, dupa ce 2 banci au intrat in conservare. Cei care au depozite la TBI Bank, e bine sa stie ca banii lor sunt garantati tot in Bulgaria.

Una dintre bancile care plateste cele mai mari dobanzi la depozite la noi este TBI Bank. Acesta este sucursala unei banci din Bulgaria (TBI BANK EAD Sofia), ceea ce inseamna ca depozitele atrase pe plan local sunt garantate de autoritatile din Bulgaria.

Ca si in Romania, si vecinii nostrii au adoptat directiva europeana, care impune ca depozitele de pana in 100.000 euro sa fie garantate de stat. Problema este ca in Bulgaria, autoritatile nu isi respecta promisiunea.

Deponentii nu au acces la bani din luna iunie

Autoritatea Bancara Europeana (EBA) a raportat deja Bulgaria la Comisia Europena, deoarece Banca Nationala a Bulgariei ignora directiva europeana.

In luna iunie 2014, doua banci bulgaresti – Corpbank si Victoria Bank – s-au confruntat cu retrageri masive de bani. Solutia adoptata de banca centrala a fost sa introduca in conservare activele bancilor, pana cand se lamureste situatia juridica (daca intra sau nu in insolventa).

Numai ca aceste proceduri se tot intind, ultima decizie prelungind starea de conservare pana pe 20/22 noiembrie 2014.

De peste 4 luni, deponentii nu mai au acces la banii din cont, incalcandu-se directiva europena care impune ca sumele garantate sa fie platite in maxim 20 de zile lucratoare din momentul in care depozitele au devenit indisponbile.

EBA a trimis o recomandare catre banca centrala pentru a incepe plata compensatiilor din Fondul de garantare, dar acest lucru nu s-a intamplat.

Faptul ca legislatia nationala impune ca institutia sa fie insolventa si cu licenta revocata inainte ca plata compensatiilor sa fie initiata, nu exonereaza banca centrala de la obligatia de a actiona in maxim 5 zile lucratoare, dupa ce a constatat incapacitatea institutiei de a returna deponentilor sumele datorate, se arata in scrisoarea adresata de EBA catre Comisia Europeana.

In plus, este neclar daca deponentii isi vor recupera banii pana la sfarsitul lui noiembrie 2014, semnaleaza EBA.

UPDATE: Problemele deponentilor s-au solutionat in cursul lunii decembrie 2014. Corpbank a intrat in faliment, iar deponentii si-au putut recupera banii de la Fondul de garantare incepand cu data de 4 decembrie 2014. Iar Victoria Bank si-a redeschis unitatile, deponentii avand acces la sumele economisite incepand cu data de 12 decembrie 2014. In total, perioada in care deponentii nu au avut acces la propriile economii a fost de aproximativ 6 luni.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult