Cum sunt garantate depozitele ING Bank?

ING Bank este una din bancile care activeaza in Romania, pe baza pasaportului european. ExpertulBanilor.ro va prezinta cum afecteaza acest lucru conditiile de garantare a depozitelor.

Update: 28 Dec. 2015

Majoritatea bancilor din Romania sunt institutii de credit, cu sediul in tara noastra. In aceste situatii, depozitelor clientilor sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar, iar conditiile de garantare a depozitelor sunt aceleasi, indiferent de banca.

Nu toate bancile functioneaza in acest mod. Unele dintre ele au statut de sucursala de banca straina, cum este cazul ING Bank.

Ce inseamna acest lucru? Asa cum o banca autohtona are centrala la Bucuresti si deschide apoi sucursale in alte orase, in cazul ING – centrala bancii este la Amsterdam, iar banca din Romania este o sucursala a acesteia.

In asemenea situatii, regulile de garantare a depozitelor se schimba. Acestea nu mai sunt garantate de institutia de garantare din Romania, ci de cea din Olanda.

Aceasta regula se aplica pentru toate sucursalele straine din Romania, care apartin unei banci dintr-un alt stat membru al UE.

Cum functioneaza schema de garantare din Olanda?

Garantarea depozitelor este reglementata la nivel european, printr-o directiva, astfel ca nu sunt diferente mari intre schema de garantare din Romania si cea din Olanda sau alte state ale UE.

In Olanda, schema de garantare a depozitelor este administrata de banca centrala (De Nederlansche Bank – DNB).

Ca si la noi, suma maxima garantata este 100.000 euro pentru toate depozitele constituite de un deponent la o banca. Daca banii sunt depusi la mai multe banci, plafonul de 100.000 euro se aplica pentru fiecare banca, unde clientul are depozite.

In categoria depozitelor se includ atat disponibilitatile din depozite la termen si conturi de economii, cat si cele din conturile curente.

Cum se platesc compensatiile?

In cazul in care o banca intra in faliment, schema de garantare din Olanda va asigura plata compensatiilor, prin intermediul Fondului de Garantare al Depozitelor in Sistem Bancar din Romania.

Conform directivelor europene, schemele de garantare a depozitelor sunt obligate sa coopereze intre ele, pentru a asigura plata compensatiilor. Din acest motiv, procedura de plata va fi simplificata pentru deponent si nu va simti nicio diferenta fata de cazul cand banca are sediul in Romania.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult