Gafa majora: Creditele ipotecare in derulare devin nereglementate

Foto: Sira Anamwong/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Sira Anamwong/ FreeDigitalPhotos.net

Mii de consumatori cu credite imobiliare in derulare isi pierd o parte din drepturi, deoarece noua legislatie privind creditele ipotecare a lasat nereglementate imprumuturile acordate anterior de banci.

Noua legislatie privind creditele ipotecare acorda drepturi suplimentare pentru clientii care vor obtine imprumut in noile conditiile legale, dar lasa in voia sortii pe cei care au deja credite.
 
Creditele vechi nu mai sunt acoperite de nicio ordonanta

Noua ordonanta emisa de guvern – OUG 52/2016 – are ca obiect reglementarea creditelor pentru consumatori, cu garantii imobiliare. Anterior, aceste imprumuturi erau acoperite de OUG 50/2010.

Pentru ca cele doua ordonante sa nu se suprapuna, OUG 52/2016 a modificat vechea ordonanta si a introdus o noua exceptie, astfel ca OUG 50/2010 nu va mai acoperi credite cu garantii imobiliare, ci doar pe cele de consum.

Prin urmare, persoanele cu credite imobiliare nu mai beneficiaza de protectia oferita de OUG 50/2010.

Din pacate, nu beneficiaza nici de protectia noii ordonante. Aceasta nu se aplica decat contractelor incheiate dupa intrarea in vigoare a legii (pe 30 septembrie 2016), potrivit art. 135, alin 1.

In noile conditii, creditele imobiliare in derulare nu sunt acoperite de niciun dintre cele doua ordonante si raman nereglementate.

Astfel, s-au pierdut peste noapte drepturile de care beneficiau anterior consumatorii, cum ar fi interdictia bancilor de a nu percepe comisioane la incasarea ratelor, la rescadentarea creditului, la schimbarea garantiei, conditiile impuse bancilor la cesiunea creantelor sau obligatia bancilor de a face o oferta de reesalonare, daca se majoreaza rata la credit dincolo de posibilitatile de rambursare ale clientului.

Aceste drepturi se mentin doar in masura in care ele sunt au fost incluse, in contractul de credit, printr-o descriere detaliata (similar ca in textul legii).

O gafa similara s-a produs si in 2011

La fel s-aintamplat si in 2011, cand la presiunea bancilor, guvernul a modificat OUG 50/2010. Initial, aceasta ordonanta se aplica tuturor contractelor, dupa care bancile au facut presiuni ca legea sa se aplice doar celor in derulare, pe motiv ca aceasta prevedere ar avea caracter retroactiv (ulterior s-a demonstrat insa ca nu a fost cazul!).

In ianuarie 2011, s-a modificat ordonanta, limitandu-se aplicarea sa la contractele in derulare, cu cateva mici exceptii.

In acelasi timp, insa, OUG 50/2010 abroga legislatia anterioara in materie de credite pentru populatie (Legea 289/2004 privind creditul de consum).

Cu ce drepturi mai raman consumatorii?

Singurul act normativ care ramane valabil pentru creditele imobiliare in derulare este Ordonanta nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor. Gratie modificarilor adoptate in noiembrie 2008, o serie de practivi abuzive puse in aplicare de banci raman scoase in afara legii:  

  • se interzice majorarea comisioanelor si a oricaror altor costuri din contract;
  • se interzice introducerea de noi comisioane;
  • se interzice modificarea unilaterala a clauzelor contractuale
  • rata dobanzii variabila, poate fluctua doar in raport cu indicele de referinta.

Legislatia specifica insa acopera multe mai multe practici abuzive, astfel ca aceasta gafa ar trebui corectata cat mai rapid de catre guvern, iar vechile contracte ar trebui sa ramane mai departe, cel putin sub incidenta legislatiei anterioare privind creditul.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult