Francul creste cu 18% fata de leu. Care sunt cauzele?

Banca Nationala a Elvetiei
Banca Nationala a Elvetiei

Francul elvetian s-a apreciat cu 18% fata de leu in decursul a 2 zile, dupa ce banca centrala a Elvetiei a incetat sa mai apere pragul minim, impus in urma cu cativa ani.

Aprecierea francului elvetian a luat prin suprindere intreaga lume financiara, prin rapiditate cu care a crescut cursul. La Bucuresti, leul a pierdut joi fata de franc aproape 16%, iar vineri – inca 2%.

In total, a avut loc o crestere a cursul cu 18% in decurs de 2 zile, cotatiile CHF/RON ajungand la un maxim istoric de 4,42.

O situatie similara s-a mai intalnit in vara lui 2011, cand francul a trecut pragul de 4 lei, urcand pana la 4,08 lei. Atunci insa aprecierea francului a fost ceva mai lenta (s-a intans pe o perioada de cateva saptamani), dar a fost la fel de ampla (+14%).

Cum se determina cursul leului fata de franc?

Pe piata valutara de la Bucuresti, se determina in mod liber – in functie de cerere si oferta – cursului leului fata de euro. Cursului leului fata de restul valutelor se determina prin intermediul paritatii euro cu valutele respective pe plan international.

Astfel, cursul CHF/RON se determina in functie de cotatia CHF/EUR. Prin urmare, orice apreciere a francului fata de euro se va reflecta imediat asupra cursului CHF/RON.

Pragul minim, a tinut francul in frau…

Pe 6 septembrie 2011, Banca Nationala a Elvetiei (BNE) a luat o masura radicala pentru a opri aprecierea francului: a stabilit un prag minim de 1,2 euro pentru franc.

Ulterior, pe piata de la Bucuresti, francul a coborat rapid de la 4 lei la 3,5 lei. Pana acum cateva zile, cursul CHF/RON s-a mentinut intr-o banda relativ stabila de fluctuatie, cotatiile osciland intre 3,5 si 3,7 lei pentru un franc.

… dar a facut ravagii cand s-a eliminat!

Pe 15 ianuarie 2015, BNE a anuntat ca renunta la apararea pragului minim pentru cursul de schimb de 1,2 EUR/CHF.

“Cursul de schimb minim a fost introdus intr-o perioada de supraevaluare exceptionala a francului elvetian, pe fondul unei perioade cu grad mare de incertitudine pe pietele financiare”, se arata in comunicatul bancii centrale.

BNE a precizat ca euro s-a depreciat considerabil fata de dolar, ceea ce a facut ca si francul sa se deprecieze fata de dolar, din cauza pragului minim. In aceste conditii, banca centrala a Elvetiei a considerat ca nu se mai impune mentinerea pragului minim pentru cursul francului fata de euro.

Dupa eliminarea pragului minim, a urmat o adevarata furtuna pe pietele financiare, francul apreciindu-se extrem de rapid. Anvergura cu care cotatiile s-au modificat a fost cauzata si de faptul ca anuntul bancii centrale a Elvetiei a venit prin surprindere.

curs-franc-leu

Perspectivele pentru 2015 nu sunt favorabile

Perspectivele imediate nu sunt deloc favorabile unei deprecieri a francului si, implicit, unei scaderi a cursului franc-leu.

Banca Centrala Europeana (BCE) pregateste un program amplu de expansiune monetara, care va slabi euro in fata francului. Acesta este si motivul pentru care pietele financiare au reactionat agresiv la vestea ca pragul minim pentru cursul franc-euro se elimina.

De la introducerea pragului minim, rezervele BNE in euro aproape s-au dublat. Pentru a apara cursul minim, banca Elvetiei a tot cumparat euro.

Planul BCE de inunda piata cu euro ar fi dus la noi achizitii. Nu este exclus ca elvetieni sa fi renuntat la pragul minim, tocmai pentru a preveni ca rezervele lor valutare in euro sa creasca accelerat.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult