Fondurile Prima Casa vor fi suplimentate pentru a onora dosarele in analiza

Foto: iosphere/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: iosphere/ FreeDigitalPhotos.net

Ministerul de Finante vine in sprijinul persoanelor care au depus dosare de credit Prima Casa la banca, dar nu au primit credit din lipsa de fonduri.
 
Plafonul de garantii pentru programul Prima Casa urmeaza sa fie suplimentat cu inca 500 milioane lei, conform unui proiect de hotarare de guvern, publicat de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Fondurile urmeaza sa fie utilizate de catre banci cu prioritate, pentru onorarea dosarelor de credit aprobate sau aflate in diverse stadii de analiza. In realitate, sansele ca bancile sa accepte noi cereri de credite sunt foarte mici.

Fondurile ajung doar pentru dosarele in lucru

In prezent, bancile sunt obligate sa verifice ca dispun de garantii de stat, inainte de a primi o noua cerere de credit. Datele publicate de minister arata ca noile garantii abia acopera dosarele in lucru.

Inainte de ultima suplimentare de fonduri (in mai 2016), bancile aveau nevoie de garantii in valoare de peste 1,18 miliarde lei, pentru a onora dosarele in lucru.

O parte a fost acoperita prin alocarea suplimentara din mai, cand plafonul s-a majorat cu 500 milioane lei.

Acum Ministerul de Finante are in vedere sa suplimenteze garantiile cu inca 500 milioane lei. In plus, plafonul neconsumat din garantiile pentru creditele destinate romanilor din strainatate va fi realocat pentru orice credit Prima Casa. In acest fel, garantiile se suplimenteaza cu 1,7 milioane lei.

Prin urmare, banii abia ajung pentru dosarele in lucru. S-ar putea crea spatiu pentru noi credite, daca bancile ar fi reusit sa redirectioneze o parte din cereri spre credite imobiliare standard. Avand in vedere cresterea abrupta a avansului minim, sansele sunt insa destul de mici.

Proiectul MFP vizeaza modificarea regulilor de alocare a plafoanelor intre banci, astfel incat sa asigure distribuirea de garantii, in functie de capacitatea reala a finantatorilor de acordare de credite. Marile banci – care acorda cele mai multe credite – ar urma sa fie favorizate de aceasta schimbare.

Guvernul ar trebuie sa tina cont de efectele darii in plata

“Pe langa aceasta suplimentare, avem in vedere si elaborarea in premiera a unei strategii pe termen mediu pentru programul Prima Casa, corelata cu Strategia locuirii elaborata de MDRAP si aflata in consultare publica”, afirma ministrul de finante, Anca Dragu.

In startegia locuirii, Ministerul Dezvoltarii propune restrictionarea accesului la programul Prima Casa, acesta urmand sa fie disponibil doar pentru persoanele cu venituri mici.

Aceasta strategie are la baza un studiu elaborat de Banca Mondiala in 2015, care evident nu tine cont de ultimele evolutii. Ca urmare a legii privind darea in plata, bancile au majorat in bloc avansul minim in ultimele luni, limitand sever accesul la credite.

Ulterior, bancile au inceput sa gaseasca solutii de reducere a avansului solicitat pentru cazuri particulare. Noua strategie a programului ar trebui sa tina cont de aceste schimbari si sa caute sa acopere golurile ramase, pentru a normaliza piata.

Datele publicate de BNR arata o scadere abrupta a vanzarilor de noi credite ipotecare, in conditiile in care programul Prima Casa a fost suspendat din lipsa de fonduri. Fara acest program, piata creditelor pentru locuinte functioneaza la o turatie mult redusa.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult