Fondurile de pensii investesc prudent. De ce nu este in interesul tau?

Fondurile de pensii private au obtinut randamente modeste in 2016, corespunzator riscul foarte mic asumat de administratori. Expertul Banilor iti arata de ce aceasta strategie nu urmareste interesul consumatorilor pe termen lung.

Foto: bplanet/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: bplanet/ FreeDigitalPhotos.net

In 2016, fondurile de pensii private au repetat evolutia din anul anterior. Randamentele s-au mentinut scazute, iar inflatia negativa a inflorit putin performanta in termeni reali.

In cazul fondurilor de pensii obligatorii (Pilonul II), randamentul mediu a fost de 3,7%, iar pe segmentul pensiilor facultative (Pilonul III), rentabilitatea anuala s-a ridicat la numai 3%.

Pentru informatii detaliate despre evolutia fiecarui fond, acceseaza sectiunea Pensii Private.

Fondurile de pensii facultative peformeaza mai slab decat cele obligatorii deoarece aici administratorii practica un nivel mult mai inalt de comisioane. Acestea erodeaza averea participantilor, astfel ca in final, ei raman cu mai putini bani in cont.

De ce sunt randamentele mici?

Performantele fondurile sunt scazute deoarece riscul asumat este foarte mic. In cazul Pilonului II, investitiile in titluri de stat reprezinta peste 65% din portofoliu. In plus, aproape 13% din portofoliu este plasat in diverse obligatiuni si depozite bancare. Acestea sunt tot instrumente cu risc foarte mic.

Prin urmare, activele putin riscante ajung sa cantareasca aproape 80% din investitii. In cazul Pilonului III, se intampla acelasi fenomen, acest tip de plasamente acoperind 75% din portofoliu.

Ori riscul foarte mic asumat este recompensat prin randamente la fel de mici. Din acest motiv, perspectivele de castig sunt reduse.

Prin prisma riscului asumat, performantele fondurilor in 2016 sunt chiar atractive, avand in vedere ca dobanzile la depozitele bancare se plaseaza aproape de 1% pe an, iar statul emite obligatiuni cu randamente ce abia depasesc 2% pe an.

Riscul scazut nu urmareste interesul pe termen lung al participantilor

Riscul scazut are insa consecinte nefaste pentru participanti pe termen lung. Majoritatea participantilor se afla acum intr-o faza de acumulare timpurie, cand obiectivul lor este sa acumuleze capital cat mai rapid.

Strategia adecvata ar fi ca banii sa fi plasati intr-o pondere mult mai mare in instrumente cu risc ridicat, astfel incat sa genereze randamente superioare pe termen lung. Riscul este mult atenuat in acest caz de orizontul foarte lung de investitie (momentul incasarii pensiilor).

In schimb, administratorii se comporta acum ca si cum toti participantii ar fi in pragul platii pensiilor, iar obiectivul lor numarul 1 ar fi sa protejeze capitalul investit. Nu au insa prea multe de protejat! Pusculitele individuale sunt acum aproape goale, avand in vedere ca valoarea medie a unui cont nu ajungea la mijlocul lui 2016 nici la 1.000 euro.

Costul acestei prudente excesive va fi acumularea unor sume prea mici in contul de pensie privata, iar cei care vor suporta consecintele vor fi consumatorii.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult