Fond de investitii sau depozit la termen?

Foto: patpitchaya/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: patpitchaya/ FreeDigitalPhotos.net

Fondurile de obligatiuni sunt promovate in randul consumatorilor ca o alternativa mai profitabila decat depozitul bancar, fara a se prezenta si riscurile implicate. ExpertulBanilor.ro te ajuta sa alegi intre fond de investitii sau depozit la termen.

Fondurile de investitii incearca sa profite de scaderea dobanzilor la depozitele la termen si cauta sa convinga deponentii sa isi mute o parte din economii in fonduri de investitii, de tipul fondurilor monetare sau de obligatiuni.

Principalul mesaj transmis consumatorilor este ca pot obtine castiguri mai mari. Recent, BT Asset Management a introdus un nou fond de obligatiuni in euro si il promoveaza ca o “alternativa la economisirea in lei”.  In plus, consumatorii sunt incurajati sa depuna bani prin afirmatii ca produsul poate fi utilizat atat pe termen lung, cat si pentru investitii si retrageri periodice. Totodata, fondul de investitii ar permite “economisiri cu capitalizarea zilnica a castigurilor acumulate”.

ExpertulBanilor.ro considera ca astfel de mesaje pot fi inselatoare pentru consumatori deoarece induce ideea ca un fond de investitii este similar cu un cont de economii sau depozit la termen. Din aceasta perspectiva, este important pentru consumatorii sa cunoasca principalele diferente.

1

Randamentul fondului este incert

Un fond de investitii nu este o solutie de economisire. Acest lucru deriva din faptul ca fondul nu garanteaza investitorului niciun castig, spre deosebire de un cont de economii sau depozit bancar care plateste la scadenta o anumita dobanda.

Orice investitie intr-un fond comporta un anumit nivel de risc, care este suportat de consumator.

2

  Investitiile pe termen scurt nu sunt recomandate

Consumatorii nu ar trebui sub nicio forma sa depuna banii la fondurile de investitii, cu intentia de a-i retrage peste cateva luni. In astfel de situatii, riscul de piedere este ridicat, iar economisirea la banca este, cu siguranta, cea mai buna solutie.

Fondurile de investitii devin avantajoase pentru consumatori abia atunci cand isi propun sa depuna banii pe termene mai lungi. De exemplu, la un fond de obligatiuni, perioada minima recomandata este de 3 ani, iar la fondurile de actiuni sau mixte – perioada minima ajunge la 5 ani.

3

   Fondurile pot avea comisioane importante

Fondurile de investitii pot avea comisioane semnificative, care se retin din sumele acumulate. In principal, exista 3 tipuri de comisioane:
–    comision retinut din sumele depuse la fond;
–    comision de administrare, retinut din toate sumele acumulate la fond;
–    comision la retragerea banilor din fond.

Cu cat aceste comisioane sunt mai mici, cu atat sunt sanse mai mari ca randamentul obtinut de investitor sa fie mai ridicat. De aceea, este important sa se tina cont de nivelul acestor comisioane atunci cand se investeste la un fond.

4

  Investitiile in valuta te expun riscului valutar

Investitiile in valuta nu iti garanteaza ca vei obtine un castig mai mare decat daca economisesti din lei. Dimpotriva, esti expus unui nou risc investitional: riscul valutar. Daca leul se va aprecia, atunci vei suporta o pierdere.

In plus, trebuie avut in vedere ca dobanzile in euro sunt mult mai mici decat cele in lei. Iar daca alegi un fond de obligatiuni in euro, atunci castigul potential va fi probabil mult mai mic decat la un fond de obligatiuni in lei sau la un depozit bancar in lei.

Practic, sansele ca fondul de obligatiuni in euro sa performeze mai bine depind aproape exclusiv de evolutia cursului de schimb, ceea ce inseamna ca pariezi pe o depreciere a leului in urmatorii ani.

E bine de stiut ca in programul de guvernare 2013-2016, proiectia utilizata de guvern pentru urmatorii ani este una in care leul se va aprecia usor fata de euro (de la 4,45 in 2014 la 4,40 in 2016).

Poate fi fondul de investitii mai profitabil?
Nimeni nu iti poate garanta ca vei obtine un castig mai mare decat la depozitul bancar. De aceea, trebuie sa fii dispus sa isi asumi un risc suplimentar si sa iti blochezi banii timp de minim 3-5 ani, in functie de riscul fondului. Riscul de pierdere este redus la fondurile monetare sau de obligatiuni, dar devine foarte mare la fondurile mixte sau diversificate. Pe de alta parte, daca iti asumi un risc mai mare, poti miza pe castiguri mai substantiale.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult