Fara impozit pe venit la vanzarea locuintelor

Modul de impozitare a veniturilor obtinute din vanzarea locuintelor se va schimba de la 1 februarie 2017. Vanzatorii nu vor mai plati impozit pentru locuintele de pana in 450.000 lei. Noul model de impozitare este mai echitabil fiscal.

Foto: bluebay/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: bluebay/ FreeDigitalPhotos.net

Atunci cand are loc vanzarea unei constructii sau a unei teren, vanzatorul trebuie sa achite un impozit pe venit. De la 1 februarie 2017, majoritatea tranzactiilor vor fi scutire de la plata acestuia.

Deducere fiscala de 450.000 lei

Conform modificarilor aduse Codului Fiscal, cota de impozitare va fi de 3% din venitul impozabil. Acest venit se stabileste prin deducerea unei sume de pana la 450.000 lei din valoarea tranzactiei.

Prin urmare, toate locuintele si terenurile cu o valoarea mai mica de 450.000 lei vor fi scutite de la plata impozitului pe venit.

In cazul in care valoarea tranzactiei depaseste acest prag, cota de impozitarea se aplica numai asupra diferentei dintre pretul din vanzare si deducerea fiscala.

Astfel, la vanzarea unei locuinte de 500.000 lei, impozitul se aplica pentru suma de 50.000 lei (500.000-450.000). Impozitul pe venit va fi de numai 1.500 lei.

Totodata, Codul Fiscal mentine mai departe exceptii de la plata impozitului in cazul bunurilor imobile donate sau la prima utilizare a procedurii de dare in plata.

Ce sume economisesc vanzatorii?

In prezent, veniturile din vanzarea locuintelor sunt impozitate progresiv, cu cote cuprinse intre 1% si 3%. Aceste cote depind de valoarea tranzactiei si de perioada de detinere a locuintei. Expertul Banilor te ajuta sa calculezi suma datorata cu ajutorul calculatorului Impozit pe Vanzare Imobil.

De exemplu, pentru o locuinta de 450.000 lei, impozitul actual este de 6.500 lei, daca locuinta a fost cumparata in urma cu peste 3 ani si de 11.000 lei, daca a fost detinuta o perioada mai scurta.

Asa cum se observa, noul regim fiscal ofera avantaje consistente pentru vanzatorii de locuinte. De aceea, daca ai de vandut un imobil este recomandat sa finalizezi tranzactia incepand cu 1 februarie 2017, pentru a beneficia de noul cadru fiscal mai favorabil.

Care vor fi efectele?

Noile masuri fiscale elimina caracterul regresiv al sistemului actual, unde cota de impozitare devenea mai mica pe masura ce pretul locuintelor crestea.

Astfel, persoanele care vindeau locuinte de valori reduse aveau o povara fiscala (raportul dintre valoarea impozitului si pretul de vanzare) mai mai mare decat cei care vindeau locuinte scumpe.
 
In general, locuintele mai ieftine erau detinute de persoane cu venituri scazute, in timp ce locuintele scumpe apartineau celor cu venituri mai mari. Prin urmare, persoanele cu venituri mari erau favorizate.

impozit-vanzare-locuinta-povara-fiscala

Noul model de impozitare inverseaza acest model si creste povara fiscala pe masura de pretul tranzactiei devine mai mare. Prin urmare, noua structura de impozitare este una mai echitabila fiscal, deoarece asigura o mai buna corelare a impozitelor cu veniturile contribuabililor.

Avand in vedere ca pragul de scutire este destul de ridicat (aproximativ 100.000 euro), acest lucru va incuraja familiile sa se mute mai des, de la o locuinta mai mica la una la mare.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult