Falimentul personal, amanat cu inca 7 luni

Guvernul a decis sa amane cu inca 7 luni termenul de intrare in vigoare a legii privind insolventa persoanelor fizice, deoarece nu a putut respecta calendarul de implementare. Din pacate, nici macar prima etapa din acest calendar nu a fost parcursa.

Premierul Dacian Ciolos
Premierul Dacian Ciolos

Legea privind insolventa persoanelor fizice sufera o noua amanare, deoarece nici guvernul Ciolos nu a fost in stare sa respecte calendarul de implementare.

Legea a fost publicata in Monitorul Oficial in iunie 2015 si urma sa fie aplicata din decembrie 2015. Cu cateva zile inainte de intrarea in vigoare, guvernul Ciolos a amanat legea cu 1 an motivand ca nu s-a facut nimic pentru punerea in aplicarea a acestei legi.

Ultimul termen de intrare in vigoare a legii era 1 ianuarie 2017. Cu 2 saptamani inainte de acest termen, guvernul Ciolos adopta o ordonanta de urgenta, prin care amana legea cu inca 7 luni. Noul termen este acum 1 august 2017.

Tehnocratii nu au finalizat aproape nimic din calendarul asumat

Motivatia guvernul a fost ca acest proiect este complex, ce necesita infiintarea a 42 de comisii teritoriale. In plus, nu s-au adoptat inca normele de aplicare a legii.

Conform calendarului asumat de guvernul de tehnocrati, adoptarea normelor trebuia sa fie prima etapa a procesului de implementare. Termenul pentru adoptarea acestor norme era aprilie 2016.

ANPC a pus in dezbatere publica normele inca din martie 2016, insa, guvernul nu a avut timp sa le aprobe. Fara aceste norme, celelate etape de implementare ale legii nu aveau cum sa continue.

Practic, guvenul Ciolos a batut pasul pe loc in ceea ce priveste implementarea acestei legi. In aceste conditii, termenul de 1 august 2017 este foarte putin probabil sa fie respectat de catre noul guvern, deoarece implementarea legii se afla intr-un stadiu similar, ca in urma cu 1 an. Din planul de actiune, s-a finalizat doar Etapa 1.1: infiintarea comisiei de insolventa.

Darea in plata, singura solutie a restantierilor

In acest context, darea in plata reprezinta singurul mecanism de protectie a imprumutatilor, care se confrunta cu probleme financiare.

Darea in plata este aplicabila insa doar in cazul creditelor garantate cu ipoteca. Pentru creditelor de consum, statul nu ofera nicio protectie pentru populatie. Consumatorii raman risca sa fie supusi masurilor de executare silita pe perioade nedeterminate, pana cand banca se indestuleaza.

Problema principala care apare in aceste situatii este ca datoria initiala este majorata galopant prin dobanzi penalizatoare si cheltuielile cu executorii judecatoresti, astfel ca in cele din urma imprumutatul ajunge sa fie executat silit pentru o datorie care depaseste de cateva ori valoarea creditului initial.

Legea falimentului personal ar urma sa limiteze perioada in care banca poate impune popriri pe veniturile datorinicilor, astfel incat sa asigure un echilibru intre dreptul la viata al consumatorilor si dreptul bancii de a-si recupera imprumutul.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult