Cum functioneaza falimentul personal?

Foto: jesadaphorn/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: jesadaphorn/ FreeDigitalPhotos.net

Expertul Banilor te ajuta sa intelegi cum functioneaza procedura de faliment personal cu ajutorul unui ghid simplu, care prezinta pasii de urmat si optiunile posibile.

Falimentul personal a fost reglementat in sfarsit si in Romania, prin intermediul Legii nr. 151/2015 privind insolventa persoanelor fizice. Aceasta urmeaza sa intre in vigoare la sfarsitul lunii decembrie 2015.

Noua lege permite persoanelor indatorate sa poata beneficia de stergerea datoriilor, dar conditiile sunt foarte stricte. In cazul in care datornicul detine bunuri care pot fi executate silit, aceasta vor fi utilizate pentru rambursarea datoriei.

Cand este recomandat falimentul personal?

Falimentul personal este o solutie atractiva pentru persoanele care au acumulat intarzieri la credite si suporta penalitati foarte mari, carora nu le mai pot face fata. De exemplu, daca banca iti opreste o parte din venit, iar suma respectiva nu acopera nici macar dobanzi si penalitatile, atunci datoria fata de banca va continua sa creasca.

In acest caz, banca poate sa mentina poprirea pe salariu la nasfarsit. Falimentul personal a fost conceput tocmai pentru a stopa aceste scenarii.

Persoanele care se afla intr-o astfel de situatie vor avea sansa de redresare financiara, prin procedura de insolventa. Legea prevede 3 solutii.

1

Planul de rambursare al datoriilor

Aceasta este procedura cea mai favorabila pentru consumator, deoarece ii permite sa isi gestioneze singur veniturile. In acest scop, se intocmeste un plan de rambursare a datoriei pe 5 ani si se stabilesc bunurile ce urmeaza sa fie executate silit. Principala conditie este ca planul de rambusare sa fie agreat de creditori.

Dupa 5 ani, consumatorul poate solicita stergerea datoriilor ramase. Prin aceasta procedura, se ramburseaza minim 50% din datorie.

2

Lichidarea de active

Lichidarea de active se deruleaza prin intermediul instantelor de judecata. Aceasta procedura se poate demara atat la cererea consumatorului, cat si a bancilor.

In acest caz, se va desemna un lichidator care va prelua controlul asupra modului de rambursare a datoriei. Acesta va proceda la executarea silita a bunurilor datornicului si va administra contul bancar unde se vor incasa toate veniturile acestuia.

Din salariul obtinut, consumatorul va avea acces doar la o anumita suma stabilita de lichidator, pentru acoperire nevoilor de trai. Aceasta situatie se poate mentine timp de 5 ani, dupa care datoriile ramase pot fi sterse.

3

Procedura simplificata

Procedura simplificata este destionata pentru gestionarea cazurilor sociale, fiind aplicata persoanelor in varsta sau celor care si-au pierdut capacitatea de munca si care nu au bunuri urmaribile si nici venituri.

O alta conditie este ca valoarea datoriei fata de banca sa nu treaca de echivalentul a 10 salarii minime pe economie. In aceste situatii, consumatorul este monitorizat timp de 3 ani, dupa care acesta poate scapa de datorii.

Pentru mai multe detalii despre aceste proceduri, citeste Ghidul de Insolventa al Persoanelor Fizice.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult