Expertul Banilor prezinta randamentul efectiv al fondurilor de pensii

Foto: jannoon028 / FreeDigitalPhotos.net
Foto: jannoon028 / FreeDigitalPhotos.net

Expertul Banilor ajuta consumatorii sa afle randamentul efectiv cu care banii lor au fost investiti de catre fondurile de pensii, tinand cont de toate comisioanele retinute de administratori.

Conform reglementarilor in vigoare, fondurile sunt obligate sa publice un randament anualizat, pe ultimii 2 ani.

Acest randament se determina comparand valoarea unitatii de fond la doua momente in timp. Modul in care evolueaza unitatea de fond intre aceste doua momente nu este luat in calcul.

Aceasta metodologie nu raspunde insa la nevoile consumatorilor, deoarece acestia platesc contributii luna de luna. De fiecare data cand se plateste o contributie, banii sunt transformati in unitati la fond, la valoarea din fiecare luna.

De exemplu, daca randamentul oficial este de 10%, acest lucru inseamna ca suma existenta in cont acum 2 ani a generat un castig de 10%. Pentru contributiile nou-platite din ultimii 2 ani nu se stie care a fost randamentul.

Prin urmare, pentru consumatori este esential ca randamentul afisat sa tina cont de evolutia lunara a unitatii de fond.

Un alt dezavantaj al reglementarilor actuale este ca nu impune ca randamentul sa fie ajustat cu comisioanele. De exemplu, nu se tine cont in calcule de comisionul de contributie. Astfel, randamentul oficial nu afiseaza castigul final al consumatorului, cu un castig intermediar.

Un indicator relevant pentru consumatori

Expertul Banilor ajuta consumatorii sa depaseasca ambele obstacole, cu ajutorul unui nou indicator: Randamentul efectiv.

Acest randament tine cont de valoarea totala a contributiilor (brute) platite din consumator si urmareste randamentul cu care a fost investita fiecare contributie lunara, pentru a obtine suma acumulata de consumator la fondul de pensie.

Randamentul efectiv este afisat in format anualizat, astfel ca poate fi comparat usor cu dobanzile de la depozitele bancare.

De exemplu, un randament efectiv de 5% pe an inseamna ca fiecare contributie lunara platita de consumator a generat, in medie, un profit net de 5%.

Randamentul efectiv depinde de valoarea constributiilor platite si de perioada in care s-au platit contributii. Consumatorii pot compara ranamentele efective ale fondurilor de pensii – in functie de propria situatie financiara – pe Expertul Banilor, in sectiunea de Pensii Private.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult