Executari silite: Clauzele abuzive trebuie examinate din oficiu de instante

curia sedintaDeciziile curtii europene impun instantei sa analizeze din oficiu clauzele abuzive intr-un contract de credit, atunci cand datornicul este suspus unei proceduri de recuperare a datoriei.

Clauzele abuzive sa gasesc la tot pasul in cazul contractelor de credit incheiate inainte de 2008, cand cadrul legislativ era foarte permisiv cu bancile.

Aceste clauze au condus la cresterea datoriei fata de banca, iar unii imprumutati au fost executati silit de catre banci, pentru a plati inclusiv sumele percepute in mod abuziv.

Procedura de insolventa

O noua decizie a Curtii de Justitie a UE (CJUE) impune examinarea din oficiu a clauzelor abuzive atunci cand are loc o procedura de insolventa, solutie ce urmeaza sa fie disponibila si la noi.

Decizia curtii europene vine dupa ce s-a analizat un caz din Cehia, cand un consumator a contestat in instanta valoarea datoriile calculate de banca, in cadrul procedurii de insolventa. Curtea din Praga a cerut opinia curtii europene, deoarece legislatia din Cehia nu permite instantelor sa verifice din oficiu caracterul abuziv al clauzelor contractuale.

Prin hotararea data, Curtea a stabilit ca obligatia instantelor de a examina din oficiu respectarea de catre profesionisti a normelor europene privind protectia consumatorilor se aplica si in cazul procedurilor de insolventa.

Mai multe, instanta trebuie sa analizeze din oficiu daca se respecta nu doar directiva clauzelor abuzive, ci si prevederile directivelor europene privind creditele acordate consumatorilor.

Instantele trebuie sa analizeze impactul tuturor costurilor impuse in contract, inclusiv a penalitatilor stabilite de catre banca si sa inlature pe toate cele care sunt abuzive.

Executare silita

Aceleasi obligatii se aplica inclusiv la executarile silite, cand consumatorii ar trebui sa conteste sumele pretinse de banca, in baza unor clauze abuzive.

Intr-o decizie pronuntata in octombrie 2015, CJUE arata ca existenta clauzelor abuzive trebuie verificata din oficiu de catre instante sau la cererea datornicului.

“Curtea a statuat ca este contrara Directivei 93/13 o reglementare nationala care nu permite instantei de executare, in cadrul unei proceduri de executare ipotecara, nici sa aprecieze, din oficiu sau la cererea consumatorului, caracterul abuziv al unei clauze care este cuprinsa in contractul din care rezulta datoria solicitata si pe care se intemeiaza titlul executoriu, nici sa adopte masuri provizorii, printre care in special suspendarea executarii”, se arata in decizia din cauza C 32/14.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult