Executarea silita se suspenda prin plata unei cautiuni

Foto: photostock/ FreeDigitalPhotos.net

Bancile se afla intr-o postura preferentiala atunci cand decid sa treaca la executarea silita a unui contract de credit. Pentru a obtine suspendarea executarii silite, clientii trebuie sa plateasca o cautiune de pana la 10% din sumele contestate.

Potrivit Codului de procedura civila, executarea silita  se pune in aplicare la contractele de credit fara ca instanta sa citeze partiale. Clientul se poate opune ulterior, prin constestatie la executare.

Pentru a se dispune suspendarea executarii, cel care o solicita trebuie sa plateasca o cautiune, calculata ca procent din sumele contestate:

  • de 10%, daca sumele contestate sunt de pana la 10.000 lei;
  • 1.000 lei + 5% pentru ceea ce depaseste 10.000 lei;
  • 5.500 lei + 1% pentru ceea ce depaseste 100.000 lei;
  • 14.500 lei + 0.1% pentru ceea ce depaseste 1.000.000 lei.

 

In cazul in care contestatia se respinge, clientul poate fi obligat la plata unor despagubiri pentru pagubele cauzate de intarzierea executarii silite. In plus, daca contestatia s-a exercitat cu rea-credinta, se poate impune plata unei amenzi judiciare intre 1.000-7.000 lei.  

Cautiunea este constitutionala

Un client a contestat in 2012 la Judecatoria Sfantu Gheorghe aceasta procedura, ca fiind neconstitutionala. Avocatul sau a motivat ca imprumutatul nu are acces la o justitie echitabila, deoarece banca poate depune o cerere de executare silita, reala sau nereala, iar clientul nu se poate opune cu probe in aceasta etapa.

Singura cale de atac este contestatia la executare, care necesita insa depunerea unei cautiuni de 10% din pretentia reala sau ireala a bancii. Astfel, clientul trebuie sa suporte cheltuieli materiale disproportionate pentru a-si apara drepturile in instanta.

Judecatoria Sfantu Gheorghe a sesizat Curtea Constitutionala, care a respins cererea ca neintemeiata, prin decizia din 29 noiembrie 2012 (dosarul 1.020D/2012).

Judecatorii apreciaza ca accesul liber la justitie consta in accesul la mijloacele procedurale prin care se infaptuieste justitia. Iar, Curtea considera ca legiuitorul poate stabili reguli procedurale diferite in situatii deosebite, cum este cazul executarii silite la contractele de credit. Sentinta este definitiva si general obligatorie.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult