Evitati investitiile in aur! Sunt foarte riscante

lingou-aur-img
Foto: ponsulak/ FreeDigitalPhotos.net

Unele banci incurajeaza populatia sa faca investitii in aur fizic pentru a-si pastra o parte din avere in conditii de siguranta. ExpertulBanilor.ro va recomanda sa evitati aceste investitii, doarece sunt extrem de riscante.

Exista doua banci – BCR si Piraeus Bank – care promoveaza investitiile in aur fizic in randul populatiei. Ele ofera clientilor posibilitatea sa cumpere monede sau lingouri din unitatile bancare.

Cum ne ademenesc bancile?

piraeus-gold-adsConsumatorii sunt indemnati sa faca aceasta investitie prin diverse “recomandari”.

De exemplu, Pireaus Bank recomanda aurul atat ca “o investitie cu potential ridicat de profit pe termen mai scurt”, dar si ca o investitie “de siguranta”.

Oricine are cunostinte minime financiare, stie ca investitiile sigure nu au potential ridicat de profit pe termen scurt. Cei 2 termeni se exclud reciproc. Dar in vanzari, merge orice slogan pentru a ademeni clientii!

bcr-gold-adsPe de alta parte, BCR recomanda aurul ca pe o investitie de siguranta pentru pastrarea averii. Ca sa ne convinga de atractivitatea acestei investitii, BCR ne spune ca “natiunile si bancile centrale au incredere in aur”. Deci, de ce nu am avea si noi?

In continuare, pe site-ul BCR, este mentionat ca “se recomanda sa detii 5%-10% din portofoliul pe termen lung in metale pretioase”. De catre cine “se recomanda”, nu stim! Probabil, de catre seful de la vanzari!

Investitia este foarte riscanta

Inainte de a merge la banca sa cumperi aur, e bine de stiut ca aceasta investitie este una foarte riscanta. Indiferent de ce-ti va spune functionarul de la banca, aurul nu este in niciun caz un plasament sigur.

Pretul aurului fluctueaza foarte mult pe pietele internationale. Prin urmare, poti obtine castiguri ridicate, dar si pierderea poate fi majora.

Martin Feldstein, profesor de economie la Harvard, arata intr-un articol ca pretul aurului nu tine pasul nici cu inflatia si nici cu cursul de schimb. Prin urmare, nu este o investitie sigura, care sa mentina puterea de cumparare a banilor.

Feldstein considera ca aurul este “o investie pur speculativa”, chiar mai riscanta decat investitiile in actiuni listate la bursa. Evolutia actiunilor depinde de profiturile raportate de companii, care pot fi estimate in functie de conditiile economice. In cazul aurului, in schimb, nu poti sa stii ce se va intampla.

Atentie
Daca vrei ca banii tai sa fie in siguranta, investitia in aur este o alegere gresita.

Achizitiile mici de aur sunt ineficiente

In cazul in care vrei sa-ti risti o parte din economii pe o investitie in aur, trebuie sa fii atent la costul de achizitie. Ca sa obtii profit, trebuie sa vinzi mai scump decat cumperi.

In prezent, la BCR, cel mai mic lingou cantareste 2 grame si costa 368 lei. Astfel, reiese ca pretul la care BCR vinde aur este de aproximativ 185 lei/gram. Pretul pe gram scade daca se cumpara cantitati mai mari.

Lingoul de 1 kg costa 141.240 lei, ceea ce inseamna ca are un pret de 141 lei pe gram, cu peste 20% mai mic decat in cazul de mai sus.

Banca nu publica informatii despre pretul la care se poate rascumpara aurul de catre client. Informatiile publicate de banca-mama sunt insa relevante, deoarece aurul oferit de BCR este furnizat de monetaria statului austriac, prin intermediul Erste Bank.

In Austria, Erste rascumpara lingoul de 2 grame la un pret cu aproape 20% mai mic decat cel de vazare. In schimb, lingoul de 1 kg este rascumparat la un pret cu aproape 2% mai mic.

La Piraeus Bank, pretul de vanzare este de 166 lei/gram pentru cantitati mai mici de 2 kg. In schimb, banca rascumpara aurul la 127 lei/gram, cu 25% mai putin decat pretul de vanzare.

Prin urmare, sansa de a face o investitie rentabila este foarte mica atunci cand cumperi cantitati mici de aur. La un lingou de 2 grame de la BCR, este nevoie ca pretul aurului sa creasca cu 25%, doar pentru a-ti recupera banii. Astfel exista un risc foarte mare ca sa pierzi banii investiti.

In schimb, atunci cand cumperi cantitati mari poti beneficia mult mai usor de pe urma cresterii pretului auurului. Este nevoie doar de o apreciere cu 2% pentru a-ti recupera banii la un lingou de 1 kg de la BCR, iar orice crestere suplimentara iti genereaza profit.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

1 Comentariu
  • Gresit, banii nu se pierd nici la achizitionarea unui singur gram, este posibil sa scoti mai putin decat ai “investit”, dar nu s-a intamplat niciodata in istorie ca banii investiti intr-un astfel de metal sa fie pierduti complet, ca in cazul altor investitii. Este posibil ca pretul sa creasca sau sa scada, dar aurul ramane permanent o valoare care poate fi transformata in cash, intr-un mod profitabil sau nu. Sunt de acord ca nu este o investitie garantata, dar ca mod de conservare a economiilor pe termen lung si foarte lung (1-2 generatii) este ideal.

Comentariile sunt inchise.