Evaziune fiscala: Salarii platite sub forma de asigurari de viata

O serie de companii au utilizat asigurarile emise de BCR Asigurari de Viata pentru a evita plata impozitelor si contributiilor sociale datorate pentru drepturile salariale. ExpertulBanilor.ro va prezinta schema evazionista prin care se plateau salariile.

diicotDIICOT a anuntat ca efectueaza cercetarii la nivelul conducerii BCR Asigurari de Viata si fata de reprezentantii unor societati comerciale, suspectati de evaziune fiscala.

Procurorii DIICOT semnaleaza existenta unui grup infractional organizat, care utilizeaza asigurari de viata pentru a evita plata impozitelor si contributiilor sociale aferente salariilor.

Schema folosita este urmatoarea:

  • compania incheie o asigurare de viata la nivel de grup pentru salariati si plateste o prima de asigurare, aferenta clauzei de “economisire-beneficii”;
  • in cursul aceleiasi zile sau in ziua urmatoare, are loc “rascumpararea clauzei suplimentare” si, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de catre asigurator direct in conturile angajatilor.

 

Comisionul asiguratorului – 10%

“Dupa retinerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate in conturile angajatilor, cu o frecventa lunara, sub forma de rascumparare”, se arata in comunicatul DIICOT, care semnaleaza ca aceasta metoda este o modalitate de sustragere de la plata contributiilor aferente salariilor acordate.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la 6 milioane euro, aferent unei activitati infractionale desfasurate pe o perioada de 7 luni. Perioada de savarsire a infractiunilor este insa mult mai mare, respectiv din 2009 si pana in prezent. Procurorii DIICOT efectueaza pe 9 iulie 2013, 166 perchezitii la sediile a 112 societati comerciale si la sediul societatii de asigurare.

Si CSA a descoperit probleme la BCR Asigurari de Viata

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a precizat ca legislatia actuala interzice societatilor de asigurare sa plateasca rascumparari mai devreme de 6 luni de la incheierea contractului. Aceasta masura a fost luata din 2004 de CSA, pentru a preveni disimularea platilor de natura salariala prin intermediul politelor de asigurare. Anterior, politele unit-linked erau utilizate la scara larga pentru a plati drepturi salariale.

In august-septembrie 2009, CSA a efectuat un control la BCR Asigurari de Viata, ocazie cu care a constatat ca in 34 de contracte cu clauza suplimentara de beneficii, societatea a efectuat 399 de rascumparari partiale mai devreme de termenul de 6 luni. Masura luata a fost sanctionarea cu avertisment scris a conducerii BCR Asigurari de Viata.

In plus, ASF ataca declaratiile DIICOT, mentionand ca nu este atributia procurorilor sa constate faptele de evaziune fiscala, ci a institutiilor din subordinea Ministerului Finantelor Publice.

La randul sau, BCR Asigurari de Viata a trimis un comunicat prin care neaga existenta unor invinuiri aduse societatii de asigurare de catre procurorii DIICOT, conform documentelor prezentate pana acum.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult