Evacuarea prematura este mai buna decat retineri salariale pe viata

bcr_8BCR critica darea in plata motivand ca aceasta lege duce la evacuarea prematura a datornicilor din locuinta. Banca nu spune insa ca situatia financiara a acestor clienti este acum mult mai buna.

Dupa ce primele statistici oficiale cu privire la darea in plata au aparut, BCR s-a folosit de acest prilej pentru a ataca legea.

Banca semnaleaza ca in anii anteriori (pana la aparitia darii in plata), procesul de executare silita si vanzare a locuintei dura in medie, 2-3 ani. In acest rastimp, spun cei de la BCR, se puteau inca identifica solutii financiare sau locative.

“Aceasta scoate in evidenta cel mai nefericit efect al legii: Legea Darea in Plata are ca efect evacuarea prematura a locuintei. Rezultatul este o dubla pierdere pentru client si pentru banca”, se arata in punctul de vedere al BCR.

Executarea silita cu intarziere umfla datoria fata de baca

Ceea ce BCR uita sa mentioneze este ce se intampla cu datoria in cazul in care apar restante. Am semnalat cu ceva timp in urma, cazul unui client Bancpost cu restante la cardul de credit.

De la o datorie de 37.000 lei s-a ajuns la 117.391 lei intr-un interval mai mic de 2 ani. Practic, datoria s-a triplat in acest timp.

Sa ne gandim care ar fi impactul la un credit imobiliar, unde suma imprumutata este mult mai mare. Amanarea executarii silite cu 2-3 ani – de care BCR aminteste – nu reprezinta nicio favoare pentru client, deoarece datoria lui fata de banca se va majora intr-un ritm alert.

In urma executarii silite, el va ramane cu o datorie restanta, pe care anterior banca putea  sa o recupereze la nesfarsit, prin retineri salariale. De aceea poate, banca nici nu se grabea sa demareze executarea silita, deoarece acest lucru, genera venituri suplimentare pentru finantator (prin aplicarea de penalizari).

Situatia financiara a clientului ar fi fost mult mai buna, daca banca ar fi finalizat executarea silita mai repede, deoarece datoria sa nu mai crestea atat de mult.

Fara legea darii in plata, acesti clienti ar fi trebuit sa suporte retineri salariale poate toata viata, pana cand banca s-ar fi indestulat suficient.

Din acesta perspectica, darea in plata in plata face o mare favoare clientilor, deoarece ii ajuta sa isi poata relua viata de la capat si sa puna punct unui capitol nefericit.

Victimele colaterale

BCR mentioneaza si alte efecte negative pe care darea in plata le aduce. Majorarea avansului minim ingreuneaza serios accesul la creditele imobiliare. Aceste efecte colaterale ridica probleme serioase, in special, pentru tinerii, care doresc sa isi cumpere o locuinta.

BCR isi asuma rolul de reprezentant al bancilor si spune ca acestea vor gasi solutii particulare, pentru a inlesni accesul la credite.

“Avansurile vor fi mai calibrate, dar aceasta inseamna de fapt pentru clienti o perioada mai redusa de creditare ori criterii de venit mult mai stricte”, precizeaza banca.

Per ansamblu, BCR crede ca pentru clientul mediu, conditiile generale de accesare a creditelor vor ramane mai restrictive decat inainte.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult