Cum functioneaza programul Electorata?

Programul a fost eliminat
Acest program a fost eliminat din 2016. Pe perioada cat a fost in vigoare, el nu a putut fi aplicat de catre banci, deoarece au lipsit normele de implementare.

Schema de functionare a programului Electorata pare initial complicata. ExpertulBanilor.ro va prezinta insa programul intr-o varianta care sa fie pe intelesul tuturor.

Acest program este unul optional, prin care clientii cu credite isi pot reduce rata la banca.

In acest sens, clientii trebuie sa se adreseze mai intai la banca, pentru a solicita restructurarea creditului. Pot beneficia de aceasta facilitate, doar persoanele care au restante de cel mult 90 zile. De asemenea, programul poate fi accesat si de persoanele care nu inregistreaza restante.

Astfel, primul pas este sa obtii aprobarea bancii, pentru restructurarea creditului. Fara aceasta aprobare, nu poti sa partici in program.

Dupa ai trecut cu succes de acest test, programul presupune urmatoarele etape:

  • poti solicita reducerea ratei lunare cu pana la 35%, dar nu mai mult de 900 lei, pentru o perioada de maxim 2 ani. Totdata, va avea loc extinderea perioadei de rambursare. De exemplu, daca mai ai de plata 6 ani la credit si alegi sa platesti rate reduse timp de 2 ani, atunci perioada de rambursare se va extinde la 8 ani;
  • dupa ce expira perioada cu rate reduse, soldul ramas de rambursat se va reesalona pe perioada ramasa. In plus, vei beneficia de o deducere fiscala, egala cu valoarea ratei. Deducerea se acorda doar in perioada 2016-2017. Prin deducerea fiscala, vei plati un impozit pe venit mai mic, astfel ca vei incasa un venit suplimentar din salariu sau pensie;
  • dupa ce expira deducerea fiscala, urmeaza sa platesti ratele mai departe, pana cand rambursezi intreg imprumutul.

 

Poti simula toate aceste etape pentru creditul tau cu ajutorul Calculatorului de credite restructurate (Electorata).

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult