Economisire-creditare: Cat de real este randamentul de 25%?

bcr 6Agentii de vanzari din BCR indeamna clientii sa incheie contracte de economisire-creditare, informandu-i cat pot obtine un randament de 25%. ExpertulBanilor.ro iti arata cat de real este acest castig.

Pe masura ce se apropie sfarsitul de an, persoanele care vin sa faca depozite la BCR li se prezinta o alternativa mai profitabila: depozit cu randament de 25% la BCR Banca pentru Locuinte.

E bine de stiut ca acest randament nu este garantat prin contract. Este doar o estimare a celor din BCR, cu privire la castigul pe care il poate aduce contractul de economisire creditare.

Logica este simpla: contractele de economisire-creditare beneficiaza de o prima de stat de 25% din sumele depuse in fiecare an, in limita a 250 euro. Prin urmare, daca depui pana la sfarsitul lunii decembrie 4.500 lei, echivalentul a 1.000 euro, vei avea dreptul la o subventie egala cu 25% din suma depusa. Astfel, ai avea un randament de 25%.

Rationamentul nu este corect din urmatoarele motive:

  • nu se tine cont de comisioanele practicate de banca;
  • nu se tine cont de faptul ca prima de stat se plateste cu intarziere
  • nu se tine cont de faptul ca banii trebuie blocati la banca minim 5 ani, altfel pierzi prima de stat.

 

Cat este castigul in realitate?

ExpertulBanilor.ro a realizat o simulare pentru a vedea cat este randamentul la care poate spera un deponent.

In acest scop, s-a avut in vedere un contract care se semneaza in luna decembrie a anului, iar clientul face o singura depunere de 4.500 lei (depunerea anuala optima pentru a beneficia la maxim de subventie).

Dupa 5 ani, suma acumulata de client va fi de 5.882 lei. Astfel, se obtine un castig net de aproape 1.400 lei.

Pentru a compara castigul este necesar ca acesta sa fie exprimat procentual, in forma anualizata. Doar asa putem compara castigul contractelor de economisire-creditare cu cel al depozitelor la termen.

Din calculele noastre reiese ca randamentul anualizat (pe perioada de economisire de 5 ani) este de numai 5,5% pe an, nu de 25%.

Avand in vedere ca dobanzile la depozite sunt acum de 2-3% pe an (inainte de impozitare), chiar si un randament de 5,5% este atractiv. Acest randament poate fi majorat daca faci depuneri suplimentare, pentru a beneficia in fiecare an de prima de stat.

In calcule s-a tinut cont de comisioanele retinute de banca (1% din suma contractata si 28 lei pe an), de impozitul pe dobanda de 16% si s-a luat in calcul plata cu o intarziere de 1 an a primei de stat.

Important
Randamentul este puternic influentat de comisionul de deschidere. Calculatorul de economisire-creditare te ajuta sa estimezi corect suma contractata, pentru a plati un comision minim.

In unitatile BCR este posibil ca functionarii sa te indemne sa alegi o suma contractata cat mai mare, din cauza tintelor impuse de vanzari. Pot veni chiar cu diverse pretexte pentru a te convinge, daca salariul lor depinde de aceste vanzari.

E bine de stiut ca in conditiile contractuale de la BCR se prevede ca suma contractata poate fi de minim 3.000 lei. Prin urmare, poti alege orice suma mai mare de acest prag, cu conditia sa fie multiplu de 100 lei.


 

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

2 Comentarii
  • expertulbanilor.ro face un asemenea calcul ?!?!?!

    lipsesc fragmente din postare sau ce se intampla ?

    1. de unde economiseste un client 4500/an daca e primesti prima pt maxim 250 euro/an ( aprox. 1100 lei )
    2. cum sa ajuns la 5882 dupa 5 ani daca clientul a economisit 4500 lei pe an ?
    3. depunerea anuala optima este de repet 250 euro, echivalentul in lei.

    Domnilor… BIG UNLIKE !

    • 1. Cei 4.500 lei reprezinta suma depusa de client la banca in primul an. Ulterior nu se mai face nicio depunere (in exemplul luat in calcul)
      2. Pentru suma depusa, va avea dreptul la o prima de 250 euro (aprox. 1.100 lei)
      3. La suma de 5882 lei se ajunge daca adunam suma depusa + prima de stat + dobanda pe 5 ani (din care se scad comisioanele). Pentru mai multe detalii despre acest program, cititi Ghidul de economisire creditare

Comentariile sunt inchise.