Economisire-creditare: Prima de stat nu mai poate fi sustinuta din bugetul de stat

Prima de stat de la contractele de economisire-creditare se plateste cu mari intarzieri in ultimii ani. Urmatorul pas ar putea fi reducerea nivelul primelor platite de stat.

Contractele de economisire-creditare au ca principal avantaj prima de stat. Aceasta reprezinta 25% din sumele economisite de client in fiecare an, in limita echivalentului a 250 euro.

Statul nu are bani pentru plata primelor

In ultimii ani, au aparut intarzieri mari la plata primelor de stat, din cauza lipsei fondurilor. Primele se suporta din bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

In 2012, ministerul a primit alocatii de 37 milioane lei pentru plata primelor de stat aferente anului 2011, conform informatiilor publicate de minister.  Acesti bani sunt insuficienti. Numai la BCR Locuinte, clientii au de incasat prime de stat in jur de 100 milioane lei pentru 2011.

Aceasta situatie persista de mai multi ani. Sumele economisite prin aceste contracte au crescut foarte mult, insa bugetul alocat de stat nu a tinut pasul. Asa se face ca in 2012, abia se platesc primele pentru 2010.

In ritmul acesta, se vor consemna intarzieri tot mai mari la plata primelor, mai ales ca numarul clientilor este tot mai mare. In 2009, erau in jur de 250.000 de clienti cu contracte de economisire-creditare. In 2012, numarul lor a trecut de 500.000, iar tendinta este de crestere.

Restrictiile bugetare au fortat tarile sa reduca subventia

Cum bugetul de stat este limitat prin acordul cu FMI si Comisia Europeana, singura solutia viabila va fi reducerea primei de stat. In cazul altor programe, Ministerul Dezvoltarii a luat deja masuri similare, eliminand de exemplu subventia de 10.000 euro platita la constructia de locuinte.

Tot lipsa fondurilor a condus la reducerea primei de stat si in alte state vecine. Slovacia, de exemplu, a incurajat la inceput sistemul de economisire-creditare prin plata unor prime egale cu 40% din sumele economisite. Ulterior, prima a fost redusa la 10%, deoarece numarul clientilor a crescut foarte mult, iar bugetul de stat nu putea sustine plata primelor.

Si Cehia platea initial prime de 25% din sumele economisite. In timp, s-a redus insa la numai 10%.

Prima de stat a fost majorata inconstient de guvern

La noi, prima de stat era initial de 15% din sumele economisite, maxim 150 euro. In decembrie 2008, cand criza financiara incepea sa duca deficitul bugetar la cote maxime, guvernul Tariceanu a decis sa majoreze prima de stat la 25%, maxim 250 euro (OUG 215/2008).

Asa cum se observa acum, aceasta masura populista nu a fost fundamentata in niciun fel, pentru a vedea daca are acoperire in resursele bugetare. In consecinta, clientii au ajuns sa astepte cu anii ca sa incaseze prima de stat.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult