Economisire-creditare: Parlamentarii forteaza indatorarea populatiei

Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net

Primele de stat platite la contractele de economisire-creditare ar putea suferi modificari din 2017, conform unei proiect legislativ, care urmareste reducerea subventiilor pentru clientii care nu vor credite.

Un grup de senatori si deputati au depus un proiect de lege prin care vor sa schimbe modul de calcul al primelor de stat la contractele de economisire-creditare.

In prezent, statul plateste anual o prima egala cu 25% din sumele economisite in anul anterior, maxim 250 euro.

In noua formula, primele vor ramane la acest nivel doar pentru clientii care vor obtine si credit.
 
Bancile pentru locuinta acorda 3 tipuri de credite. La inceputul contractului se poate obtine un credit anticipat, pe parcursul contractului – unul intermediar, iar la finele perioadei de economisire – un credit locativ.

Cel mai avantajos credit pentru consumatori este cel locativ (care se acorda dupa aproximativ 5 ani de economisire), restul avand costuri mai ridicate.

Expertul Banilor a lansat recent o sectiune de Economisire-Creditare, unde consumatorii pot compara ofertele bancilor si pot afla costurile totale, atat in cazul in care decid doar sa economiseasca, cat si atunci cand vor sa obtina credit locativ.

Stimulent pentru indatorarea consumatorilor

Proiectul de lege are in vedere sa diminueze primele de stat pentru cei care vor doar sa economiseasca. In acest caz, prima de stat va fi de 20% din sumele economisite in anul anterior, maxim 200 euro.

Nota de fundamentare a proiectului justifica aceasta schimbare prin nevoia de a creste eficienta programului.
 
Acesta modificare va incuraja consumatorii sa se indatoreze, iar bancile vor convinge mai usor clienti sa solicite un credit. Evident, masura este favorabila pentru banci deoarece vor obtine venituri mai mari din dobanzi.

Dar, o astfel de conditie nu exista in nicio alta tara unde se vand produse de economisire-creditare. Statul nu ar trebui sa incurajeze indatorarea populatiei in detrimentul economisirii.

Intarzierea primelor de stat nu preocupa parlamentarii

Pe de alta parte, proiectul de lege nu introduce nicio masura de remediere a problemelor cu care consumatorii se confrunta in prezent.

Primele de stat ar trebui platite in luna martie a fiecarui an, pentru economiile depuse in anii anterior. In realitate, statul a ajuns sa acumuleze intarzieri majore fata de bancile pentru locuinte, deoarece primele sunt virate cu intarzieri foarte mari. An de an, guvernul aloca sume insuficiente pentru aceste subventii, iar acest lucru nemultumeste clientii.

Noile modificari vor accentua frustrarile existente deoarece clientii vor fi incurajati sa se indatoreze cu promisiunea unor prime cu 25% mai mari, care vor intra cu greu in conturile lor.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult