Documentul cu informatii cheie: Investitii fara capcane

Foto: adamr/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: adamr/ FreeDigitalPhotos.net

Consumatorii vor putea evita mai usor capcanele produselor de investitii, cu ajutorul unui document standardizat, care va prezinta riscurile, beneficiile si costurile ofertelor.

Parlamentul European a aprobat introducerea unor noi standarde de transparenta atunci cand produsele de investitii sunt vandute catre micii investitori.

Criza financiara a aratat ca de multe ori produsele de investitii au fost vandute catre consumatori, fara a li se explica riscurile aferente.

“Consumatorii europeni trebuie sa stie intr-un limbaj simplu in ce investesc si care sunt riscurile. Conform propunerii initiale a Comisiei Europene, Parlamentul a agreat ca toate produsele de investitii oferite micilor investitori sa furnizeze un document cu informatii cheie, care sa ajute consumatorii sa ia decizia potrivita”, afirma comisarul pentru piata interna, Michel Barnier.

Anterior, brosurile pe care institutiile financiare le prezentau clientilor cuprindeau mai mult termeni legali, decat informatii utile pentru a diferentia ofertelor.

Produsele vor fi prezentate pe intelesul tuturor

Noul document va acoperi o gama larga de produse de investitii, cum ar fi depozite structurate, asigurari unit-linked sau fonduri de investitii. Fisa cu informatii cheie forteaza institutiile financiare sa evite termenii tehnici si sa utilizeze un limbaj simplu si usor de inteles.

Acest document va permite intelegerea usoara a caracteristicilor produselor, dar totodata este conceputa si cu scopul de a facilita comparatia produselor, din punct de vedere al costurilor si al riscurilor.     

Fisa va fi structurata astfel:

  • informatii despre institutia financiara care ofera produsul;
  • descrierea investitiei (obiectivele urmarite si mijloacele pentru atingerea scopurilor, durata investitiei, beneficii asociate, etc);
  • un capitol special va prezenta daca exista riscul ca sa pierzi bani si garantiile existente, in cazul in care acestea exista;
  • pentru ce scopuri este recomandat produsul si care este durata minima recomanda a investitiei; de asemenea, trebuie prezentate costurile asociate cu retragerea banilor inainte de termenul recomandat;
  • care este profilul de risc al produsului;
  • costurile asociate;
  • performantele investitionale din perioada anterioara.

 

Pe scurt, fisa va contine toate informatiile de care un investitor are neaparat nevoie, pentru a-si face o imagine de ansamblu asupra produsului oferit.

Fondurile de pensii sunt excluse de la aceasta obligatie

Singurele produse de investitii care sunt excluse de la aceasta procedura de informare a consumatorilor sunt fondurile de pensii private. Dupa o perioada de 5 ani, includerea acestora va fi reanalizata, astfel ca este posibil ca in timp, consumatorii sa beneficieze de aceleasi standarde de transparenta si atunci cand economisesc pentru pensie.

In prezent, fondurile de pensii private din Romania nu sunt obligate sa furnizeze un document similar catre consumatori. Acestia primesc un prospect cu schema de pensii, care pune accent mai important pe prezentarea termenilor legali, decat pe informatiile cu adevarat utile pentru consumatori. In plus, prospectul se intinde pe cateva pagini, astfel ca este putin probabil ca un consumator sa le parcurga pana la capat.

Din acest punct de vedere, extinderea sferei de aplicare a documentului cu informatii cheie, pentru a include si fondurile de pensii, ar prezenta avantaje importante pentru consumatori.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult