Dobanzile mici forteaza consumatorii sa faca depozite pe termene mai lungi

Foto: cuteimage/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: cuteimage/ FreeDigitalPhotos.net

Pe masura ce dobanzile la depozite au atins valori tot mai scazute, consumatorii au inceput sa opteze pentru perioade mai lungi de economisire, unde castigurile oferite de banci sunt mai mari.

Dobanzile oferite de produsele de economisire au scazut foarte mult in ultimele luni, coborand tot mai des sub pragul de 1% in cazul depozitelor in lei.

Aceasta evolutie a fost generata de politica BNR de reducere a dobanzii-cheie, pe fondul scaderii inflatiei.

Pentru deponenti, acest lucru a presupus castiguri tot mai mici, din care trebuie achitate atat comisioane la banca, cat si impozite catre stat.

In aceste conditii, datele BNR arata ca in tot mai multe cazuri, consumatorii economisesc pe perioade mai lungi. Ponderea depozitelor la termen in lei cu scadenta de peste 1 an a urcat de la 15% in decembrie 2014 la 19% in februarie 2016, iar aceasta tendinta este de asteptat sa continue.

In cazul depozitelor in valuta, scaderea dobanzilor nu a contat prea mult pentru populatiei. Unul din motive ar putea fi faptul ca aceste depozite sunt vazute ca un mijloc de protectie a valorii banilor si nu neaparat ca modalitate de a-i inmulti.

Avantajele perioadelor mai lungi de economisire

Depozitele la termen pe perioade mai lungi te ajuta sa castigi mai mult. Bancile platesc dobanzi mai mari cu cat perioada de economisire este mai lunga.

Conform sectiunii de Comparatii Depozite, rata dobanzii pentru un depozit de 5.000 lei pe 1 luna poate ajunge pana la 1,45% in cel mai bun caz. Marile banci platesc dobanzi mai mici de 1% in acest caz.

Daca extindem perioada de economisire la 6 luni, putem obtine o rata a dobanzii de 1,8%. Pentru un depozit pe 1 an, bancile ajung sa plateasca dobanzi de peste 2%.

Asa cum se observa, diferentele de dobanda ajung sa fie destul de mari, motiv pentru care este mai profitabil sa alegi un depozit cu termen mai lung. Evident, cu conditia sa nu retragi banii inainte de scadenta. In acest caz, nu mai castigi nimic.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult