Dobanzile la depozite merg contra curentului

Dobanzile la depozitele in lei au continuat sa scada in ultima perioada, in ciuda faptului ca pe piata interbancara, dobanzile aproape ca au stagnat, iar recent au fost chiar semnale de crestere.

Foto: Stuart Miles/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Stuart Miles/ FreeDigitalPhotos.net

Castigurile deponentilor s-au subtiat luna de luna, pe fondul unei tendinte lente de reducere a dobanzilor la depozitele in lei.

Daca la inceputul lui 2016, rata medie a dobanzii la un depozit nou era de 1,27%, castigul a scazut sub pragul de 1% in vara anului trecut.

Declinul a continuat pana la sfarsitul anului si se observa ca aceeasi tedinta se mentine si in primele luni din 2017, conform datelor publicate de BNR. In martie, dobanda medie ajunsese la 0,83%.

BCR si BRD au scazut recent dobanzile

Scaderile continua insa chiar si in lunile martie si aprilie, inclusiv la marile banci ce atrag resurse de la populatie.
De exemplu, pe 1 martie 2017, cea mai mare banca BCR a operat o noua reducere, diminuand cu pana 0,2% dobanzile la depozitele in lei. Cel mai puternic afectata a fost scadenta de 1 an, unde castigul anuala a devenit 0,7%.

La inceputul lui aprilie 2017, BRD a anuntat o decizie similara, dobanzile fiind taiate cu pana la 0,15%. Cea mai mare scadere a fost operata pentru depozitele pe termen de 1 luna.

Pe piata interbancara, dobanzile au inceput sa creasca

Evolutia dobanzilor la depozite s-a decuplat in ultima perioada de tendinta de pe piata interbancara. Aici evolutia este opusa si chiar se observa un usor val de crestere.

Dupa ce a coborat la valori mai mici de 0,7% in perioada octombrie 2017, indicele Robor la 3 luni a urcat apoi spre praguri mai inalte, ajungand chiar la 0,9% la sfarsitul anului trecut.

dobanzi depozite 2017-6
De cateva luni, dobanzile interbancare s-au stabilizat deasupra pragului de 0,8%, avand valori superioare celor inregistrate in cea mai mare parte a anului 2016.

Deponentii nu au beneficiat insa de evolutia favorabila de pe piata interbancara. O explicatie o reprezinta volumul mare de depozite atrase de banci comparativ cu cererea de credite. Acest lucru pune presiune pe dobanzile practicate la depozite, mentinandu-le la valori scazute.

Expertul Banilor te ajuta sa compari castigurile nete obtinute pentru fiecare oferta de depozit in sectiunea Depozite la Termen. Castigul net tine cont de dobanda platita de banca, dar si de comisioanele platite de client. De aceea, nu intotodeauna, depozitul cu dobanda cea mai mare este si cel mai profitabil.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult