Dobanzile la depozite isi continua declinul

Foto: suphakit73/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: suphakit73/ FreeDigitalPhotos.net

Tendinta de scadere a dobanzilor la depozite a continuat in ultimele luni, majoritatea bancilor preferand sa adopte strategia unor scaderi repetate de valori mici.

Topul dobanzilor la depozite s-a reconfigurat in ultimele luni si s-a reasezat in structura fireasca. O schimbare importanta a fost retragerea treptata a unora dintre bancile cu capital grecesc din topul clasamentului.

In perioada de vara – cand criza financiara din Grecia tinea prima pagina a ziarelor – bancile grecesti de la noi faceau eforturi majore pentru a-si pastra deponentii, majorand substantial dobanzile oferite la depozite.

In ultimele luni, aceste banci si-au redus in pasi mici dobanzile practicate, iar unele dintre ele – cum este Bancpost – au ajuns sa se pozitioneze in zona medie a clasamentului.

In cazul marilor banci, obiectivul principal este cresterea profitabilitatii. Acestea dispun de resurse excedentare comparativ cu cererea de credite, astfel ca isi permit sa plateasca dobanzi foarte mici.

Tendinta a fost de aliniere la directia data de liderul pietei, BCR care a coborat mult mai agresiv dobanzile in prima parte a anului. Desi banca a operat ultima modificare a dobanzilor la depozite la sfarsitul lui iulie 2015, ea continua sa se situeze si in prezent in zona inferioara a clasamentului dupa rata dobanzii.

Expertul Banilor te ajuta sa compari usor castigul obtinut din dobanda in sectiunea Depozite bancare, luand in calcul toate costurile asociate cu constituirea depozitului.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult