Dobanzile in lei se vor mentine scazute in 2016

Foto: Geerati/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Geerati/ FreeDigitalPhotos.net

Dobanzile in lei vor avea parte de un an relaxat in 2016, valorile acestora urmand sa se situeze la valori scazute. Inceputul de an a marcat deja un nou minim istoric.

Din iunie 2015, rata inflatiei a devenit negativa ceea ce a netezit drumul in jos al dobanzilor in lei.

Indicele Robor la 3 luni a coborat de la 1,5% in octombrie 2015 pana sub pragul de 1% in ianuarie 2016, marcand un nou minim istoric pentru acest indice.

Banca Nationala nu a mai scazut dobanda cheie din mai 2015, dar pe piata interbancara, dobanzile au continuat mearga la vale, ca urmare a reducerii inflatiei.

Inflatia a dus dobanzile in jos

Atunci cand inflatia scade, dobanzile merg in aceeasi directie. In partea a doua a anului trecut, scaderea preturilor a fost influentata de reducerea cotei de TVA la 9% pentru toate alimentele.

In plus, aceasta decizie s-a suprapus cu ieftinirea carburantilor, pe fondul reducerii pretului petrolului pe plan international.

In luna noiembrie 2015, inflatia anuala ajunsese la -1,1%. Dar lucrurile nu se opresc aici.

In 2016, guvernul a decis scaderea cotei de TVA de la 24% la 20%, astfel ca este asteptata o noua scadere a preturilor la toate produsele nealimentare.

Prin urmare, inflatia va continua sa se mentina in teritoriu negativ in urmatoarele luni si ar putea reveni apoi la valori pozitive. La sfarsitul lui 2016, analistii BCR estimeaza o inflatie anuala de numai 1%.

Depozitele bancare vor fi din nou afectate negativ

Acest lucru inseamna ca dobanzile in lei vor ramane scazute pe tot parcursul acestui an, ceea ce reprezinta o veste buna pentru cei cu credite in lei, cu dobanzi variabile.

Pe de alta parte, deponentii vor fi loviti de banci prin noi scaderi de dobanzi. Deja unele banci au ajustat in jos dobanzile practicate la depozite.

Depozitele in lei cu dobanzi mai mari de 2% sunt pe cale de disparitie, iar pe termen scurt (1-3 luni), tot mai multe banci ajung sa coboare randamentele oferite deponentilor chiar si sub pragul de 1%. Poti compara ofertele actuale in sectiunea Comparatii Depozite.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult