Dobanzi si investitii: Contributiile de sanatate vor fi eliminate

Persoanele fizice nu vor mai datora contributii la asigurari sociale de sanatate pentru veniturile obtinute din dobanzi si investitii la bursa. Scutirea se aplica pentru majoritatea populatiei, incepand cu 1 februarie 2017.

Foto: renjith krishnan/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: renjith krishnan/ FreeDigitalPhotos.net

Impozitarea castigurilor de capital se schimba de la o luna la alta, dupa ce guvernul Grindeanu a decis sa anuleze o serie de prevederi ale Codului Fiscal, care tocmai au intrat in vigoare.

De la 1 ianuarie 2017, persoanele fizice datoreaza si contributii la asigurari sociale de sanatate pentru castigurile din capital. In aceasta categorie intra veniturile din dobanzi, din investitii la bursa si la fonduri mutuale, precum si veniturile din dividende.

Scutire pentru salariati, pensionari si activitati independente

De la 1 februarie 2017, aceasta contributie va fi eliminata. Scutirea se aplica doar pentru persoanele care realizeaza in acelasi timp si unul din urmatoarele tipuri de venituri:
–    venituri din salarii
–    venituri din pensii
–    venituri din activitati independente
–    venituri din activitati agricole, silvicultura, piscicultura
–    indemnizatie de somaj, pentru cresterea copilului, incapacitate temporara de munca sau ajutoare sociale.

Prin urmare, majoritatea populatiei va fi scutita de la plata contributiilor sociale de sanatate pentru veniturile din dobanzi si investitii.

Cine va mai datora contributii de sanatate?

Singurii care vor datora contributii pentru aceste venituri sunt persoanele care obtin exclusiv venituri din castiguri de capital, din chirii si din alte surse.

O alta schimbare ce va introdusa de la 1 februarie 2017 consta in eliminarea pragului maxim pentru baza de calcul a contributiilor pentru sanatate. Pana acum, baza de calcul era limitata la 5 salarii medii brute pe economie.

De luna urmatoare, acest plafon nu mai este valabil, astfel ca se vor datora contributii de sanatate pentru intreg venitul realizat.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult