Dobanzi mai mari la creditele in lei

Dobanzile la creditele in lei se pregatesc de majorari, semnalul fiind dat de piata interbancara, unde indicele de referinta a trecut pragul de 1%. Una dintre bancile principale a scumpit deja creditele imobiliare.

brd 5In ultimii 2 ani, ratele dobanzilor la creditele in lei au atins minime istorice, pe fondul relaxarii politicii monetare de catre BNR.

Evolutia a fost posibila deoarece inflatia a avut un parcurs favorabil. Din 2013, rata inflatiei a coborat sub 2%, iar din 2015 a devenit chiar negativa. In 2017, dinamica preturilor a revenit insa in teritoriu pozitiv si sunt semnale ca evolutia ascendenta va continua.

Perioada de inflatie foarte scazuta a permis ca dobanzile interbancare in lei sa atinga minime istorice in ultimii ani, Robor la 3 luni coborand la mai putin de 0,7% in octombrie 2016. Cum dobanzile la creditele in lei sunt indexate in functie de Robor, imprumuturile s-au ieftinit semnificativ in aceasta perioada.

Acum ca tendinta inflatiei s-a inversat, dobanzile revin treptat spre valori mai inalte. Rata Robor la 3 luni a depasit recent pragul de 1% si nu se va opri aici. Dobanda cheie a BNR este stabilita in prezent la 1,75%, iar dobanzile interbancare ar trebui, in mod normal, sa graviteze in jurul acestui reper.

Clientii cu credite urmeaza sa resimta cresterea dobanzilor la urmatoarea actualizare a indicelui de referinta, care va avea loc in cea mai mare parte a cazurilor, la inceputul lunii octombrie.

BRD scumpeste creditele imobiliare cu aproape un procent

Si ofertele de credite noi sunt afectate de aceste evolutii, in unele cazuri, chiar mai rapid decat era de asteptat.

Unele banci s-au grabit sa ajusteze in sus si dobanzile pe termen lung, ceea ce arata ca fenomenul este unul de durata. BRD a scumpit creditele imobiliare in lei cu dobanda fixa pe 30 ani, aplicand o majorare de aproape un punct procentual.

La creditele acordate persoanelor care isi vireaza salariul la banca, rata dobanzii a urcat de la 5,7% la 6,65%. Pentru clientii standard, dobanda fixa pe 30 ani a urcat de la 6% la 6,9%.

Amploarea ajustarilor arata ca banca anticipeaza majorari consistente ale dobanzilor in lei, stabilizarea acestora urmand sa aiba loc pe un palier superior pe termen lung.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult