Cum se calculeaza DAE?

DAE se calculeaza pe unei unei formule matematice stabilite la nivel european, prin care toate costurile creditului sunt exprimate intr-o forma procentuala.

Foto: renjith krishnan/ FreeDigitalPhotos.net

Daca rata dobanzii ar fi singurul cost al creditului nu am avea nevoie de DAE. Pur si simplu, am compara dobanzile creditelor si am identifica usor creditul cel mai ieftin.

In realitate, pe langa dobanda, clientul trebuie sa achite si diverse comisioane. Unele sunt exprimate in suma fixa (ex. un comision de analiza de 500 lei), iar altele in forma procentuala (ex. 0,3% pe luna din soldul creditului).

In acest caz, comparatia costurilor devine mult mai dificila, motiv pe care bancile au fost obligate sa includa toate aceste costuri intr-un singur indicator, prin intermediul DAE.

DAE este un indice anual al costurilor, care te ajuta sa gasesti cel mai ieftin imprumut. Cu cat un credit are o DAE mai mica, cu atat este mai ieftin. ExpertulBanilor.ro te ajuta sa calculezi DAE cu ajutorul calculatorului Rate credite.

In toate cazurile este important de stiut ca DAE este doar un indicator estimat si nu reflecta intotdeauna costul real.

In cazul creditelor cu dobanda variabila, DAE se determina in ipoteza ca rata dobanzii din momentul acordarii creditului este fixa pe toata durata contractului. Evident, aceasta ipoteza nu se verifica in realitate, insa acesta este singurul mod in care se poate estima acest indicator.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult