3 motive pentru a nu cumpara masina prin leasing auto

Leasing Auto Expertul Banilor
Foto: ExpertulBanilor.ro

Contractele de leasing auto nu sunt recomandate persoanelor fizice. ExpertulBanilor.ro iti arata care sunt dezavantajele si de ce creditul auto este o optiune mai buna.

Leasingul auto poate fi o solutie atractiva de achizitie a unui autoturism pentru microintreprinderi. In cazul persoanelor fizice, leasingul genereaza mai multe inconveniente si consumatorii ajung sa suporte costuri mai mari.

1

Masina va fi inmatriculata de 2 ori

In cazul unui contract de leasing, proprietarul masinii este firma de leasing. Astfel, autoturismul va fi inmatriculat mai intai pe numele firmei de leasing. Vei plati si un comision pentru serviciile de inmatriculare.

La sfarsitul contractului, va trebui sa inmatriculezi masina pe numele tau, ocazie cu care va trebui sa mai platesti un set de placute de inmatriculare. Un credit bancar are costuri asociate mai mici, deoarece faci o singura inmatriculare.

Din cauza dublei inmatriculari, apar acum complicatii cu taxa auto la leasing. De exemplu, persoanele care si-au cumparat un autoturism nou in perioada 2009-2010 erau scutite de la plata taxei de inmatriculare. Acum insa, cand trebuie sa isi inmatriculeze masina pe numele lor, legea le obliga sa plateasca timbrul de mediu.

Atunci cand cumperi masina prin credit bancar, eviti toate aceste probleme, deoarece tu esti de la bun inceput proprietarul masinii.

2

Pierzi bonusul castigat la asigurarea RCA

Pe parcursul contractului de leasing, asigurarea RCA se incheie pe numele proprietarului (compania de leasing). Atat timp cat masina este in leasing, sistemul de bonus-malus functioneaza corect si vei plati prime mai mici, daca nu inregistrezi daune.

In momentul in care leasingul expira, tot bonusul acumulat se pierde si o iei din nou de la zero, deoarece tu nu figurezi cu istoric in baza de date a asiguratilor RCA.

3

Platesti TVA la timbrul de mediu

La inceputul contractului de leasing, compania de leasing va inmatricula masina finantata. In acest scop, va achita si timbrul de mediu. Acest cost il va recupera de la client, insa va adauga si TVA.

Astfel, timbrul de mediu va fi cu 24% mai mare decat in cazul in care cumperi masina prin credit bancar.

Din aceste motive, creditul de nevoi personale sau creditul auto reprezinta o solutie mult mai buna pentru persoanele care doresc sa isi cumpere o masina in rate.

Evident, cea mai buna varianta este sa nu platesti nicio rata si sa-ti cumperi masini din banii economisiti. Daca vrei sa-ti organizezi cheltuielile si sa iti planifici un obiectiv financiar, ExpertulBanilor.ro iti recomanda intocmirea unui plan financiar.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult