Depozitele din UE vor fi garantate de o singura institutie

ue-imgUE isi propune sa infiinteze o institutie financiara care sa garanteze toate depozitele bancare din statele membre, cu scopul de a consolida uniunea bancara.

In fiecare stat membru, garantarea depozitelor este asigurata de o institutie infiintata la nivel national in acest scop. In Romania, de exemplu, acest rol revine Fondului de garantare al depozitelor in sistemul bancar.

Fondul beneficiaza la randul sau de garantia statului roman. Astfel ca in cazul in care ar avea de plata compensatii mai mari decat disponibilitatile proprii, Fondul ar putea apela la stat pentru a-si achita obligatiile fata de deponenti.

Statul nu va mai garanta depozitele

Liderii europeni isi propun sa elimine dependenta acestor scheme de ajutoarele de stat, deoarece le fac vulnerabile, in special, cand bancile si statul se afla intr-o situatie financiara fragila.

Cel mai bun exemplu il reprezinta Grecia. Statul este supraindatorat si nu isi poate rambursa datoriile, iar bancile au plasat sume importante in titluri de stat. Garantarea depozitelor este greu de pus in practica intr-un asemenea caz.

UE are in vedere sa infiinteze Schema Europeana de Garantare a Depozitelor, care va asigura o mai buna protectie in eventualitatea unor noi crize financiare.

Mai mult, schema va reduce riscul ca guvernele sa sustina din bani publici plata compensatiilor in cazul unor falimente bancare. Riscurile vor fi mai dispersate, iar fondurile stranse din contributii de la toate bancile din UE vor fi mai substantiale decat ar putea colecta o schema nationala.

La inceput, schema europeana ar putea functiona pe principiul unui sistem de reasigurare a schemelor nationale. Daca fondul de garantare dintr-un stat nu are suficienti bani, poate obtine fonduri suplimentare de la reasigurator.

Garantarea unica a depozitelor bancare este privita ca fiind cel de-al treilea pilon al uniunii bancare, alaturi de supravegherea bancara unica si rezolutia bancara la nivel european.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult