Depozitele bancare trec prin noi scaderi de dobanzi

Foto: Stuart Miles / FreeDigitalPhotos.net
Foto: Stuart Miles / FreeDigitalPhotos.net

Bancile au aplicat noi reduceri de dobanzi pentru produsele de economisire, castigurile obtinute de deponenti devenind mai mici. Inflatia a sarit insa in ajutorul deponentilor.

BCR si BRD au scazut dobanzile la depozite la distanta de o luna.

La inceputul lui iunie 2015, BCR a taiat dobanzile cu 0,25%, astfel ca pentru scadenta de 1 luna, banca ofera acum dobanzi de numai 0,3-0,4%.

Pentru perioade de economisire mai lungi, BCR plateste dobanzi de peste 1% pe an. Dobanda maxima ajunge la 1,75% pentru depozite pe 1 an in valoare de peste 100.000 lei.

La inceputul lui iulie, si BRD a aplicat o reducere de dobanda de 0,2-0,3% la depozite. La scadenta de 1 luna, dobanzile sunt tot sub 1%, dar ceva mai mari decat la BCR: intre 0,6%-0,7%.

Nu doar dobanzile conteaza!

Pe langa dobanzi, clientii trebuie sa fie atenti si la comisioanele cu administrarea contului curent.
 
BCR scuteste deponentii de acest cost (daca relatia lor cu banca se rezuma doar la constituirea de depozite), in timp ce la BRD, se retine lunar un comision egal cu 0,8 euro. La cat de mici sunt acum dobanzile, astfel de comisioane pot face diferenta intre profit si pierdere.

De asemenea, UniCredit a continuat sa mai ciupesca din dobanzile platite deponentilor. Banca a scazut dobanzile cu 0,10-0,15% la inceputul lunii iulie.

Stagnare la orizont

Bancile de talie mica au urmat tendinta pietei si cele mai multe dintre ele au continuat sa ajusteze in jos dobanzile. Expertul Banilor te ajuta sa compari rapid castigul din dobanda in sectiunea de Depozite la termen.

In lunile urmatoare am putea asista la o stagnare a dobanzilor, avand in vedere ca banca centrala a stoptat temporar serie taierilor de dobanda, pe fondul crizei din Grecia.

Pe de alta parte, nu trebuie trecut cu vederea faptul ca inflatia anuala a devenit negativa (-1,55% in iunie). Acest lucru inseamna ca puterea de cumparare a economiilor creste, chiar si atunci cand dobanzile platite de banci sunt foarte mici.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult