Depozit in lei sau euro?

Foto: Stuart Miles/ FreeDigitalPhotos.net

Depozit in lei sau euro? Moneda de constituire a depozitului trebuie sa tina seama de modul in care vei utiliza banii.

In general, ExpertulBanilor.ro iti recomanda sa economisesti in lei.

In perioadele de depreciere a cursului valutar, poti fi tentat sa-ti schimbi economiile in valuta pentru a profita de cresterea cursului de schimb. Astfel de comportamente sunt insa speculative si nu garanteaza un castig sigur pe termen lung.

Dimpotriva, poti ajunge in situatia de a pierde banii, daca evolutiile valutare se inverseaza, iar cursul valutar scade.

Regula de aur pentru economii este sa le pastrezi in moneda in care urmeaza sa cheltuiesti banii. Acesta este un comportament prudent, deoarece iti protejezi puterea de cumparare a economiilor tale.

De exemplu, daca vrei sa pui bani deoparte pentru cumpararea unei masini sau a unei case, poti economisi in valuta, deoarece preturile masinilor si locuintelor sunt, in general, ajustate dupa cursul de schimb.

Pe de alta parte, daca pastrezi economiile pentru situatii neprevazute, cel mai probabil, cheltuielile vor fi exprimate in lei. Astfel, si economiile tale ar trebui sa fie in lei.

Un aspect care favorizeaza economiile in lei sunt ratele dobanzilor. Depozitele in moneda nationala au dobanzi sensibil mai mari decat un depozit in euro. Diferenta de dobanda poate acoperi, o posibila depreciere a cursului valutar.

Cand este mai profitabil un depozit in valuta?

Sa consideram un depozit in lei cu o dobanda de 7% pe an si un depozit in euro cu o dobanda de 3% pe an. Pentru ca depozitul in euro sa devina mai avantajos este necesar ca leul sa se deprecieze mai mult decat diferentialul de dobanda.

Cu cat trebuie sa se deprecieze leul?
Prag depreciere cursĀ  = [(1+ rata dobanzii lei)/(1+ rata dobanzii euro)-1] x 100

In cazul nostru, deprecierea trebuie sa fie de minim 3,8% (1,07/1,03-1), pentru ca depozitul in euro sa fie mai profitabil.

Daca urmaresti sa economisesti in valuta, doar pentru a obtine un castig mai mare, atunci actionezi ca un speculator. In acest caz, ar trebui sa iei in calcul si posibilitatea de a inregistra pierdere.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult