Deciziile din Statele Unite depreciaza leul

Cursul de schimb a trebuit sa faca fata unor presiuni de depreciere insemnate in luna iunie, care au dus euro la maximul acestui an fata de leu. ExpertulBanilor.ro iti arata de ce deciziile luate in Statele Unite depreciaza cursul de schimb.

In urma cu 4 ani, banca centrala a Statelor Unite – Federal Reserve –  a demarat un program masiv de cumparare de titluri de stat si obligatiuni, pentru a tine dobanzile la dolari la niveluri foarte scazute si a stimula cresterea economica. In fiecare luna, Fed-ul facea achizitii de 85 miliarde dolari, astfel ca dobanzile au coborat aproape de 0%.

In aceste conditii, fondurile de investitii care traditional investeau sume mari in obligatiuni si alte titluri cu venit fix si-au vazut veniturile diminuate si au cautat sa compenseze acest lucru, prin investitii mai riscante. Au inceput sa plaseze sume din ce in ce mai mari pe pietele emergente din Asia, America Latina si Europa Centrala si de Est, inclusiv in Romania.

Aceste fluxuri de capital au facut ca in anumite perioade, leul sa cunoasca aprecieri importante fata de euro, asa cum s-a intamplat si in ianuarie 2013.

Ben Bernanke - presedintele Federal Reserve
Ben Bernanke – presedintele Federal Reserve

Banii se intorc in Statele Unite

Inca de la inceputul lunii iunie, presedintele bancii centrale a Statelor Unite, Ben Bernanke a transmis semnale ca va intrerupe programul de achizitii, atunci cand economia americana isi va reveni.

Astfel, investitorii au inceput sa isi lichideze detinerile de pe pietele emergente, pentru investi banii inpoi in Statele Unite. Daca programul Fed se va intrerupe, acest lucru va duce la creterea dobanzilor la dolari. Astfel, fondurile de investitii nu mai sunt nevoite sa isi asume riscuri mari pe pietele emergente, deoarece pot obtine din nou, castiguri cu riscuri mai mici, investitind pe piata de capital din Statele Unite.

Pe fondul acestei tendinte, leul a atins maximul acestui an fata de euro pe 7 iunie 2013, cand a ajuns la 4,55. Ulterior, interventia BNR a readus cursul euro-leu la 4,45, dar presiunile de depreciere inca mai continua.

Federal Reserve va pune stop programului de interventie

Daca anterior, investitorii doar anticipau o eventuala decizie a Fed-ului, acum lucrurile au devenit mult mai clare. Pe 19 iunie 2013, Ben Bernanke a declarat ca se asteapta sa reduca programul de achizitii, spre finele acestui an. Atunci cand rata somajul va cobori sub 7%, va opri complet acest program. Data estimata este undeva pe la mijlocul lui 2014.

Mai mult, in momentul in care somajul va fi mai mic de 6,5%, Federal Reserve va incepe sa majoreze si dobanzile la dolari.

In aceste conditii, cursul euro-leu a revenit peste pragul de 4,50 si este posibil ca deprecierea acestuia sa continue. Astfel, pana cand cand investitorii straini isi vor regla portofoliile de investitii la noua situatie, cursul valutar va traversa o perioada mai agitata.

Daca ne uitam la comportamentul BNR din ultima perioada, observam ca banca centrala intervine mai rar decat inainte, lansand cursul de schimb sa cunoasca fluctuatii mai mari. Astfel, vara lui 2013 ar putea aduce miscari mai ample pe piata valutara.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult