Darea in plata este limitata de Curtea Constitutionala

Curtea Constitutionala a restrans aria a aplicare a legii privind darea in plata. Clientii care au incheiat contracte inainte de octombrie 2011 nu vor putea beneficia de protectia legii.

Foto: ddpavumba/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: ddpavumba/ FreeDigitalPhotos.net

Pe 25 octombrie 2016, Curtea Constitutionala a dezbatut sesizarile inainte de banci, cu privire la Legea darii in plata si a dat o decizie prin care restrange drepturile consumatorilor.

Creditele luate inainte de octombrie 2011 sunt excluse

Curtea a admis ca legea darii in plata nu este aplicabila contractelor de credit incheiate inainte de 1 octombrie 2011. Acesta este data la care noul Cod Civil a intrat in vigoare.
 
Iar legea darii in plata cuprinde o derogare speciala fata de Codul Civil, dar nu si fata de vechiul cod.

Art. 3 prevede ca “prin derogare de la dispozitiile Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, consumatorul are dreptul de a i se stinge datoriile izvorate din contractele de credit cu tot cu accesorii, fara costuri suplimentare, prin darea in plata […]”.

Contractele incheiate inainte de 1 octombrie 2011 intra sub incidenta vechiului Cod civil, iar darea in plata nu se aplica in aceste cazuri.

In aceste conditii, darea in plata devine aproape inutila, deoarece legea viza tocmai consumatorii care au obtinut credite inainte de 2009, in special in franci elvetieni. Acestia au fost afectati de criza financiara in doua moduri: deprecierea leului le-a majorat substantial rata la banca, iar prabusirea pietei imobiliare le-a diminuat valoarea investitiei imobiliare.

Ei devenit clienti captivi pentru banci. Chiar daca ar fi renuntat la casa, ei ar fi ramas mai departe datornici, deoarece pretul casei nu acoperea datoria.

Imprumuturile excesiv de costistoare pot fi admise

O alta conditie impusa de Curtea Constitutionala provine din interpretarea art. 11, care stabileste ca “in vederea echilibrarii riscurilor izvorand din contractul de credit, precum si din devalorizarea bunurilor imobile, prezenta lege se aplica atat contractelor de credit aflate in derulare la momentul intrarii sale in vigoare, cat si contractelor incheiate dupa aceasta data”.

Sintagma “devalorizarea bunurilor imobile” a fost considerata neconstitutionala de catre Curte.

Totodata, Curtea a decis ca darea in plata este constitutionala “in masura in care instanta judecatoreasca verifica conditiile referitoare la existenta impreviziunii”. Astfel, datorinicul trebuie sa demonstreze in instanta riscurile provenite din contractul de credit.

Conform Codului Civil, impreviziunea apare atunci cand executarea contractului a devenit excesiv de oneroasa  datorita unei schimbari exceptionale a imprejurarilor care ar face vadit injusta obligarea debitorului la execuatea obligatiei.

Bancile ar putea castiga orice contestatie

Pentru persoanele care au luat credit inainte de 2009, in special credite in franci elvetieni, impreviziunea nu ar fi atat de greu de demonstrat avand in vedere deprecierea masiva a leului.

Insa pentru cei care au obtinut credite dupa octombrie 2011, acest lucru este mult mai greu, deoarece cursul de schimb a fost stabil in ultimii ani, iar dobanzile la credite s-au mentinut scazute.

In aceste conditii, darea in plata devine aproape imposibil de pus in practica de catre clienti. Cele doua interpretarii ale Curtii Constitutionale fac legea inaplicabila.

Singurul mod in care un client poate beneficia de prevederile legii este daca banca accepta sa nu depuna contestatie.

Mai multe clarificari vor putea fi obtinute dupa ce Curtea Constitutionala va publica motivatia deciziilor luate.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult