Darea in plata: Cat pot pierde bancile la creditele Prima Casa?

Foto: smarnad/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: smarnad/ FreeDigitalPhotos.net

Punctul sensibil al creditelor Prima Casa a devenit chiar avantajul lor principal: avansul de numai 5%. In cazul in care apare legea privind darea in plata, bancile ar putea suporta pierderi.

Legea privind darea in plata expune bancile la noi riscuri atunci cand acorda credite Prima Casa.

Pentru a evidentia pierderile care pot sa apara, este util un exemplu in acest sens. Daca finanteaza achizitia unei locuinte de 60.000 euro cu un avans de 5%, atunci banca ar imprumuta clientul cu 57.000 euro.

Daca peste o luna clientul ar dori sa aplice procedura darii in plata, atunci banca ar avea de recuperat 57.000 euro.

Cazul este unul extrem, in ideea ca imprumutatul nu a rambursat niciun leu din credit. Desi pare putin probabil ca acest lucru sa se intample, legea privind darea in plata poate duce si la astfel de situatii.

Cum se poate recupera datoria?

Cum statul garanteaza 50% din imprumut, atunci banca ar incasa imediat de la Ministerul de Finante 28.500 euro. Diferenta va trebui sa o recupereze prin valorificarea locuintei. In acest caz, suma incasata se va imparti in mod egal intre banca si statul roman.

Daca pretul de vanzare va fi mai mic decat suma la care s-a evaluat locuinta la acordarea creditului (cu mai mult de 6%), atunci banca va suporta o pierdere.

Sa presupunem ca pretul de vanzare este cu 10% mai mic. Atunci bancii i-ar reveni 27.000 euro si ar suporta o pierdere de 3% din suma imprumutata. Daca pretul este cu 20% mai mic, atunci pierderea devine de 8% din credit.

Bancile spun insa ca garantia de stat va deveni nula, in actualele conditii ale proiectului de lege, astfel ca pierderile ar putea deveni cu mult mai mari.

Alpha Bank a scos creditul Prima Casa din oferta

Recent, Alpha Bank a scos din oferta creditul Prima Casa, in contextul in care legea privind darea in plata ar putea fi aprobata.

La inceput de an, Alpha ajustase costul creditelor la noul cost minim impus de lege: Robor 3M + 2%.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult