Darea in plata, aprobata pentru a doua oara de Parlament

parlament imgLegea privind darea in plata a fost aprobata din nou de catre Parlament, cu o serie de modificari, dupa ce presedintele a cerut reexaminarea legii. Emotiile continua, deoarece urmeaza cel mai probabil un nou test.

Pe 13 aprilie 2016, Parlamentul a aprobat inca o data legea privind darea in plata cu o majoritate covarsitoare (s-a inregistrat doar un vot impotriva si o abtinere). Prima versiune a fost refuzata de presedintele Iohannis, cerand reexaminarea legii.

Fata de varianta initiala, legea actuala cuprinde o serie de modificari, prin care se limiteaza aplicarea acesteia, dar si o serie de amendamente prin care s-au corectat anumite deficiente procedurale.

Principalele restrictii introduse sunt:

  • legea se aplica doar pentru creditele acordate consumatorilor, in timp ce anterior, beneficiile se rasfrangeau asupra tuturor persoanelor fizice. Noua formula exclude persoanele care au luat credite de la banca pentru a desfasura activitati economice;
  • pot apela la darea in plata, doar consumatorii care au obtinute credite cu garantie ipotecara care nu depasesc echivalentul a 250.000 euro, la data acordarii;
  • creditele Prima Casa sunt excluse de la prevederile acestei legi, pentru a permite continuarea programului;
  • creditul trebuie sa fie garantat cu un imobil, avand destinatie de locuinta;
  • consumatorul nu trebuie sa fi fost condamnat pentru infractiuni in legatura cu creditul pentru care cere aplicarea procedurii privind darea in plata.

Urmeaza un nou test pentru darea in plata

Dupa ce legea a fost aprobata a doua oara de catre Parlament, presedintele nu mai poate cere reexaminarea acesteia si este obligat sa o promulge, avand 20 zile la dispozitie.

Legea poate fi contestata insa la Curtea Constitutionala, care poate decida ca anumite articole din lege sa fie eliminate. Bancherii sunt nemultumiti, in principal, de doua aspecte majore:

  • legea se aplica tuturor contractelor de credit, indiferent de data semnarii lor, in timp ce bancile solicita ca legea sa isi produca efectele doar pentru viitoarele contracte;
  • legea se aplica si pentru contractele de credit, ale caror garantii ipotecare s-au executat silit de catre banca, indiferent de stadiul ori de forma executarii silite. Bancherii cer ca legea sa nu se aplice nici in aceste cazuri.

In repetate randuri, bancile au reclamat ca legea este neconstitutionala deoarece se aplica unor contracte incheiate inainte de aparitia ei.

Curtea Constititutionala poate fi sesizata de catre presedinte, presedintii celor doua camere, grupuri de deputati si senatori, de Avocatul Poporului sau de catre guvern.

Merita semnalat ca guvernul a semnalat deja in punctul de vedere trimis catre Parlament, ca aceasta lege incalca Constitutia in mai multe cazuri. In aceste conditii, este foarte probabil ca legea sa fie contestata pana sa fie publicata in Monitorul Oficial, cu scopul de a restrange aplicarea acesteia.

Legea urmeaza sa intre in vigoare in 15 zile de la data publicarii.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult