Dai casa bancii si scapi de datorii!

Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net

Parlamentul a adoptat o lege care permite clientilor sa scape de datorii daca predau bancii casa ipotecata. Legea asteapta sa fie promulgata de presedinte, iar bancherii se opun vehement.

O noua lege adoptata de Parlament ar putea permite clientilor supraindatorati sa scape mai usor de credit.

Darea in plata este o solutie ce premite stingerea datoriei fata de banca prin predarea imobilului in proprietatea bancii.

Legea este intens contestata de catre bancheri, care fac eforturi sa stopeze procesul legislativ. Legea a fost adoptata de Camera Deputatilor pe 25 noiembrie 2015 si va fi trimisa spre promulgare la presedinte. Daca Iohannis aproba legea atunci aceasta va fi trimisa spre publicare in Monitorul Oficial si va intra in vigoare in 15 zile de la data publicarii.

Ce inseamna darea in plata?

Darea in plata permite stingerea oricarui credit garantat cu ipoteca, fie ca este vorba de credit ipotecar/imobiliar sau de un credit de nevoi personale, garantat cu ipoteca. Daca imprumutul a fost garantat cu mai multe imobile, clientul trebuie sa predea bancii toate imobilele ipotecate.

Se pot stinge atat credite bancare cat si imprumuturi obtinute de la institutii financiare nebancare. Legea se aplica pentru toate contractele de credit, indiferent de data semnarii lor.

Pentru a initia aceasta procedura, clientul trebuie sa transmita bancii o notificare prin intermediul unui executor judecatoresc, avocat sau notar. Prin notificare, banca este informata ca va obtine dreptul de proprietate asupra imobilului in schimbul datoriei existente.

Din momentul notificarii, banca este obligata sa suspende orice executare silita efectuata in baza contractului de credit, atat asupra clientului cat si asupra girantilor si codebitorilor.

In 15 zile de la data notificarii, banca este obligata sa se prezinte la notar pentru a prelua drepturile de proprietate. Toate costurile notariale vor fi suportate de catre client.

De prevederile acestei legi ar urma sa beneficieze atat restantierii, cat si clientii buni-platinici.

Bancherii contesta legea

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) spune ca noua lege este neconstitutionala, incalca dreptul european si Codul Civil.

“Aceasta lege incalca principiile neretroactivitatii, predictibilitatii si proportionalitatii legii, precum si dreptul de proprietate prevazute de Constitutia Romaniei”, se arata in comunicatul asociatiei.

ARB sustine ca darea in plata aduce riscuri sistemice pentru sectorul bancar, stabilitatea financiara a bancilor urmand sa fie afectata.

In plus, bancherii avertizeaza ca legea va avea un impact nefavorabil asupra clientilor pe viitor, deoarece accesul la un credit bancar se va ingreuna. In acest context, ARB cere ca legea sa fie revizuita.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult