Curs valutar: Tendinta de depreciere se va mentine

Leul va avea o tendinta de depreciere in acest an, fiind vulnerabil la evenimentele negative de pe plan extern. Cauza principala o reprezinta politica bugetara extrem de relaxata.

Foto: Sira Anamwong/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Sira Anamwong/ FreeDigitalPhotos.net

Cursul de schimb euro-leu a trecut de ceva vreme dincolo de pragul de 4,50 si nu este de asteptat sa revina mai jos prea curand. Dimpotriva, tendinta este una de depreciere.

In prima etapa, deprecierea leului a fost cauzata de factorii externi: decizia Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana si procesul de normalizare a dobanzilor in Statele Unite.

Atunci cand riscurile se intensifica pe plan extern, investitorii internationali pararesc economiile emergente si cauta siguranta in plasamentele din economiile mature.

Majorarea dobanzilor in Statele Unite face ca plasamentele in dolari sa devina mai atractive, ocazie cu care portofoliile de investitii sunt recalibrate in favoarea dolarului american. Aceste fluxuri financiare slabesc intotdeauna leul.

Cursul ar putea trece de 4,60

Ulterior, slabiciunile leului a fost alimentate si de politica bugetara extrem de relaxata a actualului guvern. Majorarile salariale, in combinatie cu reducerea taxelor, risca sa duca la cresterea deficitului bugetar dincolo de pragul de 3% din PIB.

Riscurile induse de politica fiscala nu vor disparea prea curand, avand in vedere ca in 2018 este asteptat un nou val de majorari salariale in sectorul public. In acest context, leul va fi expus unor presiuni de depreciere pentru o buna perioada.

Ocazional, fluctuatiile se vor amplifica ori de cate ori, vor aparea noi factori de risc pe plan extern, iar cursul va testa noi varfuri.

Analistii de la Erste Research estimeaza ca la finele anului 2017, euro ar putea ajunge la 4,62 lei. Ei considera ca o depreciere de 2-3% nu va determina Banca Nationala sa intervina pe piata.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult