Cum se elimina clauzele abuzive din toate contractele?

Instantele pot forta bancile sa elimine clauzele abuzive din toate contractele in derulare, indiferent de data acordarii creditului. Efectele se produc insa doar pentru viitor.

Foto: Stuart Miles/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Stuart Miles/ FreeDigitalPhotos.net

De la 1 octombrie 2013, legea permite ca toate clauzele abuzive din contractele de credit in derulare sa poata fi eliminate.

ANPC a sesizat deja instantele in repetate cazuri. Daca se constata existenta unor clauze abuzive, instantele obliga bancile sa elimine aceste clauze atat din contractele in curs de executare cat si din contractele standardizate, folosite la acordarea de noi imprumuturi.

Legea a fost insa contestata de banci la Curtea Constitutionala, pe motiv ca ar fi retroactiva. Deciziile Curtii Constitutionale au respins insa aceste sesizari si au oferit clarificari asupra modului in care legea este aplicabila.

Clauzele se elimina doar pentru viitor

Un prim aspect semnalat de Curtea Constitutionala este ca efectele se produc doar pentru viitor.

“Dispozitiile legale care prevad dreptul instantei judecatoresti sa dispuna inlaturarea din toate contractele incheiate de profesionist a clauzelor abuzive nu vizeaza desfiintarea unei clauze abuzive pentru trecut, cu numai pentru viitor, astfel incat prestatiile deja efectuate in baza contractului nu pot fi desfiintate”, se arata in decizia Curtii.

Prin urmare, bancile raman mai departe sa beneficieze de veniturile obtinute din clauze abuzive in anii anteriori. Instanta interzice doar sa nu mai incaseze de acum inainte venituri in baza acestor clauze.

Din acest motiv, Curtea arata ca aceasta procedura este chiar avantajoasa pentru banci. “Prin procedura instituita, profesionistul nu mai este sanctionat contraventional in cazul fiecarui contract in parte, ci i se va aplica o singura amenda contraventionala, aceasta imprejurare constituind un avantaj pentru el”, precizeaza Curtea.

Banca este obligata sa elimine clauzele abuzive din toate contractele, nu doar din cele incheiate dupa 1 octombrie 2013, cand aceasta procedura a intrat in vigoare.

Legea clauzelor abuzive a fost introdusa din 2000, astfel ca bancile au avut ocazia sa ia la cunostinta ca utilizarea unor astfel de clauze poate duce la actiuni in justitie impotriva lor.

Cum se pot recupera banii platiti din trecut?

Sumele incasate de banci cu titlu abuziv in trecut pot fi recuperate de consumatori doar in baza unui proces individual cu banca.

Legea clauzelor abuzive prevede o multitudine de remedii judiciare pe care instanta le poate dispune in cazul in care contractul are clauze abuzive:

•    rezilierea contractului, in cazul in care nu isi mai poate produce efectele dupa inlaturarea clauzelor abuzive;
•    obligarea bancii la plata daunelor-interese, in cazul rezilierii contractului;
•    aplicarea de amenzi contraventionale;
•    obligarea bancii la despagubirea consumatorilor prejudiciati.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult