Cum compar corect comisioanele fondurilor de pensii private?

Fondurile de pensii private sunt dificil de comparat dupa costuri din cauza modului in care sunt structurate comisioanele. Expertul Banilor permite clientilor sa afle adevaratul cost al schemei de pensii.

Expertul Banilor a lansat in premiera pe piata romaneasca o solutie ce permite compararea comisioanelor fondurilor de pensii private. Asa cum sunt prezentate comisioanele in prospectele fondurilor, este imposibil pentru un consumator sa isi dea seama care fonduri au costuri mai mari si care au costuri mai mici.

In cazul fodurilor de pensii obligatorii, comparatie este simpla, pentru ca nu exista competitie in materie de costuri: toate fondurile au aceleasi comisioane, respectiv comisioanele maxime legale.

La fondurile de pensii facultative, situatia este diferita: administratorii au comisioane diferite, iar consumatorul nu le poate compara. Acest lucru este cauzat de modul de exprimare al comisioanelor:

  • comisionul din contributie se retine din contributiile platite de client;
  • comisionul de administrare a activelor se retine din activul personal al clientului  (sumele totale acumulate la fond).

 

De exemplu, fondul AZT Moderato are un comision de contributie de 4,95% si un comision de administrare de 1,09% pe an.

In schimb, fondul BCR Plus are un comision de contributie de 4% si un comision de administrare de 2% pe an.

Care dintre aceste 2 fonduri are costuri mai mari? Expertul Banilor ajuta consumatorii sa afle pe loc care este costul real al fondurilor, cu ajutorul a 2 indicatori globali: rata costurilor si reducerea de randament.

Rata costurilor

Rata costurilor masoara impactul comisioanelor asupra sumei acumulate de client pe toata perioada de contributie. Astfel cumuleaza intr-o singura valoare costurile de mai sus, pentru a usura comparatia costurilor.

Pe scurt, rata costurilor reprezinta pentru fondurile de pensii private, ceea ce DAE reprezinta pentru credite.

Rata costurilor este calculata de Expertul Banilor comparand suma acumulata de client in doua situatii:
–    ce suma va acumula clientul pe toata perioada de contributie in conditiile actualelor comisioane;
–    ce suma va acumula clientul pe toata perioada de contributie daca nu ar exista niciun comision.

Comparand suma acumulata in cele doua situatii, rata costurilor va arata cat pierde clientul din suma acumulata, din cauza comisioanelor.

Aplicand acest algoritm, rata costurilor la fondul AZT Moderato este de aproximativ 25%, iar la BCR Plus  –  de aproape 40%. Asa cum se observa, primul fond percepe comisioane mult mai mici, ceea ce inseamna ca banii clientilor vor merge intr-o masura mai mare in investitii si mai putin in buzunarul administratorului fondului.

Calculele sunt efectuate de Expertul Banilor folosind o serie de ipoteze: perioada de contributie este de 40 ani, valoarea contributiilor este egala in timp, randamentul fondului este de 3% pe an.

Reducerea de randament

Randamentele afisate de fondurile de pensii au dezavantajul ca tin cont doar un singur comision: cel de administrare al activelor. Comisionul din contributie nu este luat in calcul.

Reducerea de randament elimina acest inconvenient. Acest indicator prezinta efectul ambelor comisioane asupra randamentului anual.

Comisioanele percepute de administrator afecteaza performanta fondului, deoarece:

  • o parte din castigurile realizate din investitii vor merge in contul administratorul. Astfel, clientii raman cu mai putin bani in cont;
  • comisionul din contributie reduce sumele pe care administratorul le investeste si astfel, diminueaza castigurile ulterioare din investitii.

 

Reducerea de randament capteaza ambele efecte si arata cu cate procente se va reduce randamentul anual din cauza acestor comisioane. Pentru calcule, se folosesc aceleasi ipoteze ca mai sus.

Daca un fond obtine un randament brut de 5% pe an, iar reducerea de randament este de 2% pe an, atunci randamentul net al fondului va fi de numai 3%. Prin urmare, cu cat reducerea de randament este mai mica, cu atat este mai avantajos fondul de pensii.

Ambii indicatori sunt calculati de Expertul Banilor pe baza studiilor OECD din domeniilor pensiilor private. Rolul acestor indicatori este de a aduce comisioanele fondurilor de pensii la acelasi numitor, astfel incat costurile sa fie usor comparabile. Nu uita, cu cat comisioanele sunt mai mici, cu atat iti vor ramane mai multi bani pentru pensia privata!

Comparatii
Expertul Banilor te ajuta sa compari mai usor prospectele fondurilor in sectiunea de comparatii pensii private

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult