Cum aleg un card pentru tranzactii in strainatate?

Foto: Mister GC/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Mister GC/ FreeDigitalPhotos.net

Cardurile standard pe care bancile le emit s-ar putea sa fie costisitoare daca faci des tranzactii in strainanate. Un card emis in valuta poate fi mai avantajos.

Cardurile standard pe care bancile le ofera clientilor pentru incasarea salariului sunt emise in lei. Acest lucru inseamna ca atunci cand faci cumparaturi intr-o alta moneda, banca te poate taxa.

Majoritatea bancilor vor preciza ca nu percep niciun comision pentru aceste tranzactii. Costul este posibil sa fie ascuns.

Comision 0%, dar curs de schimb umflat

O astfel de situatie se intampla la Raiffeisen Bank, unde in lista de comisioane pentru carduri figureaza un comision de 0% pentru operatiunile din strainatate.

Cursul de schimb utilizat de Raiffeisen la platile cu cardul in valuta este insa mai mare decat cel practicat la casa de schimb.

De exemplu, pentru 22 mai 2015, banca avea un curs de vanzare euro-leu de 4,52 lei la casa de schimb. La operatiunile in valuta cu cardul, cursul practicat era de 4,57 lei pentru un euro, cu 2,7% mai mare decat cursul BNR (4,45).

Alte banci sunt mai transparente si afiseaza din start in lista de comisioane acest cost. De exemplu, BCR, practica un comision de schimb valutar de 2%.

Cati bani poti economisi?

In cazul in care faci des tranzactii in valuta, aceste comisioane incep sa devina suparatoare. De exemplu, la cumparaturi lunare de 100 euro pe luna, ajungi intr-un an sa platesti la banca 24 euro doar pentru conversia valutara (in ipoteza unui comision de 2%).

O solutie mai avantajoasa este achizitionarea unui card in valuta in care faci cumparaturi. De regula, optiunile sunt limitate la euro sau dolari.

Cei care calatoresc in UE si fac plati in euro, pot economisi bani cu un card emis in aceasta valuta, deaorece nu vor mai suporta costuri cu conversia valutara.

Cardul bancar poate fi alimentat la ghiseul bancii, dupa ce ai cumparat valuta la un curs mai bun de la casele de schimb valutar.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult