Croatia a introdus o lege pentru ajutarea clientilor cu credite in franci

croatia chf conversieCroatia a adoptat o lege care ofera clientilor cu credite in franci posibilitatea de a-si converti imprumutul in euro. Bancile sunt fortate sa suporte costurile generate de aprecierea francului.

Bancile din Croatia vor fi obligata sa suporte riscul valutar pentru creditele in franci pe care le-au acordat clientilor, in perioada de dinaintea crizei financiare. Pana acum, acest risc a fost suportat exclusiv de catre consumatori.

La initiativa guvernului, parlamentul a adoptat o lege care va intra in vigoare la sfarsitul lunii septembrie 2015. Bancile vor fi obligate in urmatoarele 45 de zile sa transmita tuturor clientilor cu credite in franci o oferta de conversie.

Schema de conversie

Conditiile ofertei sunt stabilite prin lege si presupun conversia imprumutului din franci elvetieni in euro. Schema de conversie este urmatoarea:

  • valoarea initiala a creditului va fi convertita in euro, la cursul de vanzare al bancii de la data semnarii contractului;
  • rata dobanzii la creditul in euro va fi egala cu dobanda practicata de banca la data incheierii contractului, in situatia in care solicitantul ar fi obtinut un credit in euro;
  • graficul de rambursare va fi inlocuit cu cel pentru creditul in euro, calculat in conditiile de mai sus; banca va tine cont de modificarile de dobanda care ar fi intervenit, daca imprumutul s-ar fi acordat in euro;
  • sumele rambursate de clienti conform vechiului grafic de rambursare vor fi convertite in euro, la cursul banci din ziua efectuarii fiecarei plati;
  • diferenta dintre sumele achitate de client (convertite in euro) si sumele pe care clientul le-ar fi datorat in situatia in care s-ar fi imprumutat in euro este denumita plata excedentara,
  • plata excedentara va fi utilizata pentru a compensa ratele viitoare pe care clientul le mai datoreaza bancii, diminuand astfel soldul existent.

 

Tratament echitabil intre consumatori

In urma acestei proceduri, consumatorul se va gasi in situatia in care s-ar aflat, daca banca i-ar fi acordat un credit in euro si nu unul in franci.

In acest fel, se asigura si un tratament echitabil intre clientii. Cei care au luat de la bun inceput credite in euro nu se vor simti dezavantajati de acest program de conversie.

In urma conversiei, clientii nu scapa definitiv de riscul valutar, dar acest risc va fi mult redus. Banca centrala intervine pe piata valutara pentru a tine kuna fixa in raport euro, astfel ca riscurile creditelor in euro sunt mult mai mici.

Clientii au posibiltatea sa refuze oferta de conversie, caz in care vor beneficia mai departe de actualele masuri de sprijin, valabile pana in februarie 2016. Rata dobanzii este fixata la 3,23%, iar plata ratelor se face la un curs inghetat, de 6,39 kuna/euro, cu 8% sub cursul de piata actual.

Tendinte regionale

In Croatia, exista 55.000 de consumatori care au luat credite in franci elvetieni. Aceste imprumuturi reprezinta 9% din soldul total al creditelor.

In Romania, aceste credite au o pondere mult mai scazuta, de numai 4,7%, dar numarul total de clienti afectati este de 75.000.

Croatia este a doua tara din regiune care a impus un program national pentru sprijinirea clientilor cu credite in franci, dupa Ungaria. O lege similara se afla acum in dezbatere publica in Polonia.
 
Si la noi, Ministerul de Finante a publicat un proiect de lege pentru sprijinirea clientilor cu credite in valuta. La nivelul comisiilor parlamentare, discutiile pe marginea acestui proiect de lege ar urma sa fie reluate in curand.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult